Juan Manuel Beltrán (La Fe): "La vacuna en persones que han passat la Covid-19 pot generar un excés de reacció"

El responsable de la vacunació a l'Hospital la Fe assegura que els dubtes sobre AstraZeneca no estan tenint impacte en els pacients.

El cap de servei de Medicina Preventiva de l'Hospital La Fe, Juan Manuel Beltrán
El cap de Servei de Medicina Preventiva de l'Hospital la Fe, Juan Manuel Beltrán / À Punt NTC

La conselleria de Sanitat Universal reprén aquest divendres la vacunació massiva al personal docent amb la solució d'AstraZeneca. I ho fa amb les noves instruccions de la campanya: l'edat de vacunació amb el preparat s'amplia a 65 anys, i es recomanarà no vacunar-se a les persones que hagen superat el coronavirus, amb símptomes o sense, en els últims sis mesos.

Darrere d'aquesta última indicació hi ha dos motius sanitaris, segons ha explicat en Les notícies del matí Juan Manuel Beltran, el cap del Servei de Medicina Preventiva de l'Hospital la Fe de València. El primer, perquè la persona ja està immunitzada i els anticossos contra el coronavirus que ha generat continuen sent efectius en eixe termini.

I en segon lloc, perquè precisament quan ja es té anticossos, augmentar les defenses amb la vacuna pot generar "una reactogenicitat lleu, un excés de reacció, com passa en qualsevol altra vacunació". 

Beltrán, que comanda la campanya de vacunació massiva a les professions essencials que s'està fent a l'hospital de campanya de La Fe explica que, en tot cas, la decisió última és del pacient. "Se'ls està explicant i cada persona fa el que considera", apunta el facultatiu, i recorda que l'actualització del protocol del Ministeri de Sanitat recomana retardar aquestes vacunacions sis mesos.

Ni aquestes novetats ni els dubtes que s'han generat en les últimes setmanes sobre el preparat d'AstraZeneca semblen haver tingut efecte entre les persones citades a vacunar-se. "La gent ve contenta i amb ganes d'immunitzar-se. Saben a allò que venen i no hi tenen cap problema", assegura Beltrán, des de l'experiència acumulada amb la represa de la vacunació aquest dimecres al personal de les forces i cossos de seguretat de l'Estat. El cap de Servei de Medicina Preventiva de La Fe assegura que els sanitaris no estan trobant més reticències a posar-se la vacuna d'AstraZeneca que abans de la interrupció, llevat dels dubtes recurrents sobre la conveniència de posar-se-la d'acord amb els antecedents patològics.

 

També et pot interessar

stats