Dos joves troben una tortuga bova a Port Saplatja

És època de cria i, com s'ha de fer en aquests casos, avisaren el 112 per tal de protegir aquesta espècie.

La tortuga bova de Port Saplaya.

Les tortugues boves recorren el món sota l'aigua i una ha decidit fer parada aquesta nit a la platja de Port Saplaya d'Alboraia, a l'Horta. Una parella de joves la descobria a les 23:30 hores i alertava el 112 de la presència d'aquest animalet marí. 

La Caretta caretta ─com és coneguda científicament─ és una espècie protegida que pot arribar als 200 quilos i pot viure fins a 50 anys. És la més comuna a les nostres aigües, però la seua taxa de reproducció es baixa. Per això, quan s'albira una d'aquestes tortugues s'ha establit un protocol per a identificar i conservar els espècimens que arriben a les platges valencianes. 

Des de 2014, com assenyala Jesús Tomás de la Universitat de València, és cada vegada més habitual que construïsquen el niu i ponen els ous a les nostres platges "potser pel canvi climàtic o altres causes que s'estan estudiant". 

Quin és el protocol que cal seguir?

Telefonar al 112. I aleshores es posarà en marxa un operatiu que està conformat per la Universitat de València, la Conselleria de Medi Ambient i l'Oceanogràfic que es traslladarà fins el lloc on es trobe la tortuga. 

Això és el que va passar anit a Alboraia. La parella de joves que se la va trobar va seguir a la perfecció el protocol establit quant a nidificació de tortugues. 

La tortuga finalment no va desovar a Port Saplaya perquè la platja no era adequada degut al fet que va trobar aigua a sota i se'n va tornar a la mar. Però abans, els membres de l'operatiu pogueren posar-li un transmissor via satèl·lit a la tortuga i unes marques per si ix aquesta nit o els pròxims dies a nidificar en una altra platja i així poder fer-li un seguiment.

Jesús Tomás sol·licita la col·laboració ciutadana a les persones que albiren o troben a la platja aquest animalet marí, que avisen el 112 perquè es pose en marxa l'operatiu. 

També et pot interessar

stats