Els joves de 16 a 24 anys són els més afectats per la soledat no desitjada

Entre despeses sanitàries i pèrdua de producció, la soledat té un cost de 14.000 milions d'euros a l'any

Els joves de 16 a 24 anys són els més afectats per la soledat no desitjada / À Punt NTC

La soledat és un sentiment, una percepció que no ha de confondre's amb l'aïllament social, que és estar sol, sense cap persona més. Segons l'últim estudi de l'Observatori Estatal de la Soledat no Desitjada, de la Fundació ONCE, aquesta sensació negativa costa, entre despeses sanitàries i pèrdua de producció, més de 14.000 milions d'euros a l'any. D’aquesta despesa, més de 6.000 milions es deuen a la sobreutilització dels serveis mèdics i el consum de fàrmacs. La resta és una estimació en pèrdua de producció, morts prematures i situacions de desocupació.

 A Espanya hi ha un 13,4% de la població que se sent a soles, però aquest percentatge s’incrementa entre els joves de 16 a 24 anys, a pesar de viure en una situació d'hiperconnectivitat. “Les xarxes socials que tenen, realment no els omplin i molts adolescents se senten realment a soles”, ha assegurat Romain Guillemin, portaveu de la Secretaria Tècnica de l'Observatori.

Pel que fa a les persones majors, pateixen la soledat per falta de suport familiar o social, pèrdua d'amistats i parella, la salut i els nivells de renda. “El primer pas per a combatre la soledat no desitjada per a conéixer-la millor”, ha manifestat Guillemin.

Aquest tipus d'estudis alerten de la necessitat de posar en marxa polítiques per a pal·liar aquesta plaga social que va a més. 

També et pot interessar

stats