El jove que va enaltir l'activitat d'ETA i dels GRAPO a Twitter compareix davant l'Audiència Nacional

Té 24 anys i s'enfronta a una condemna de presó per enaltiment del terrorisme i humiliació a les víctimes.

La defensa considera que les publicacions de l'acusat a les xarxes socials eren només soflames d’adolescent
La defensa considera que les publicacions de l'acusat a les xarxes socials eren només soflames d’adolescent

L'Audiència Nacional jutja hui un jove de 24 anys que l'any 2014 va publicar a Twitter imatges i missatges enaltint l'activitat criminal d'ETA, els GRAPO i Al-Qaeda. En les seues publicacions incloïa elements com ara l'anagrama d'ETA i de membres dels GRAPO, o una bandera espanyola en flames amb la llegenda "Açò és el que faig amb la puta bandera burgesa espanyola". Alguns dels missatges que va difondre a través de la xarxa social foren: "Tant de bo tornen els GRAPO i us posen de genolls", o "Digueu-me terrorista si cride visca els GRAPO". La fiscalia sol·licita per aquests fets un any de presó i huit mesos d'inhabilitació absoluta per un delicte d'enaltiment del terrorisme i d’humiliació de les víctimes.

La defensa n'ha demanat l'absolució perquè considera que les publicacions de l'acusat no passaven de ser soflames d’adolescent. El tuiter tenia 19 anys quan ocorregueren els fets, era estudiant universitari i no era conegut perquè es puga atribuir a les seues paraules, de manera proporcionada i realista, un risc de provocar accions terroristes. La intenció de l'acusat era només satírica, com a reacció a la detenció al febrer i a l'abril de 2014 d'altres persones acusades d'enaltir el terrorisme a Twitter, i en defensa de la seua llibertat d'expressió.

En la petició de condemna, la fiscalia assegura haver tingut en compte qüestions com ara la joventut de l'acusat i el penediment que va mostrar quan va declarar durant la instrucció, i va demanar perdó a les víctimes. No obstant això, considera el grau de banalització de l'activitat criminal que suposen els missatges com els que va publicar, i es planteja si la literalitat dels tuits pot arribar a crear la sensació en l'opinió pública que un cert grau de violència en la societat és acceptable. L'acusat també tenia dos acudits sobre la víctima d'ETA Irene Villa en el seu compte de Twitter. Per tots aquests motius, la fiscalia ha mantingut la sol·licitud d'un any de presó.

També et pot interessar

stats