Josep Almudéver, un dels últims brigadistes internacionals

Dona una xarrada a Vistabella del Maestrat un dels dos combatents que encara queden vius.

Josep Almudéver, un dels últims brigadistes internacionals
Josep Almudéver, un dels últims brigadistes internacionals

Josep Almudéver és un dels últims brigadistes internacionals que queden vius. Als 99 anys, encara recorda cada detall d'una vida que el va portar a la guerra, a la presó i a un camp de concentració. Ara recorre instituts i universitats per a explicar la seua experiència vital als joves.

Ahir diumenge va estar a Vistabella del Maestrat, a la comarca de l'Alcalatén en les IX Jornades de Memòria Històrica. Els assistents el van poder conéixer de prop aquest francés amb orígens a Alcàsser que als 17 anys va falsificar la seua documentació per a poder ingressar en l'Exèrcit Popular de la República Espanyola. Va resultar ferit en el front per un obús i evacuat a València. 

Josep Almudéver ha explicat que aprofitant la seua doble nacionalitat francesa i espanyola es va allistar en les Brigades internacionals. Després, va passar pels camps de concentració de Los Almendros i Albatera, per les presons de Porta Coeli, la Model i Aranjuez. 

Quan va eixir de la presó, entre 1944 i 1947 va col·laborar amb l'Agrupació Guerrillera de Llevant com a enllaç i punt de suport de la guerrilla antifranquista a Alcàsser, Picassent i Silla. Quan va ser descobert, va fugir a França.  

En l'actualitat viu prop de Tolosa i viatja tots els anys a Espanya el 14 d'abril, acompanyat de l'historiador Toni Simó, per a donar cicles de conferències per a contar la seua expèriència. 

Mentre li quede veu, diu, contarà la seua experiència als joves que hui tenen la mateixa edat que quan ell se n'anà a lluitar contra el règim franquista.

La Generalitat li va atorgar el guardó d'Ambaixador en 2016 per ser un exemple de compromís i testimoni viu.

També et pot interessar

stats