Josefina Landete Aragó, Emma Castelnuovo i Paz Azzati Cutanda: nous carrers de València

El canvi atén la recomanació del Consell Municipal de la Dona perquè s’observe la paritat en la denominació dels carrers i aplica la Llei de memòria històrica

Imatge d'arxiu d'un edifici de València
Imatge d'arxiu d'un edifici de València / Shutterstock

La Comissió de Cultura de l'Ajuntament de València aprovarà aquest dijous la retolació de sis nous carrers, quatre d’ells dedicats a dones "destacades" en el seu àmbit d'actuació. Així, els nous carrers s’anomenaran Josefina Landete Aragó, Emma Castelnuovo i Paz Azzati Cutanda, se'n retolarà un altre com Agrupació de Dones Lliures i dos carrers més portaran el nom dels valencians Vicent Vila Gimeno i Julio Chornet López.

Amb aquest canvi, el consistori atén la recomanació del Consell Municipal de la Dona perquè es tinga en compte també la igualtat de gènere en la denominació dels carrers. Amb els acords que s’adopten hui, només faltaran cinc noms del llistat elaborat en el seu moment pel Consell de la Dona per a incorporar-los a la llista de carrers.

Des del 2015, l'ajuntament ha incorporat 43 noms de dones a la llista de carrers de la ciutat, la majoria d'elles seguint el llistat recomanat pel Consell Municipal de la Dona. Molts dels noms que s'han incorporat al llistat de carrers ha sigut en substitució de la retolació anterior, complint la Llei de memòria històrica, segons ha informat el consistori en un comunicat.

  • L’Agrupació de Dones Lliures (Organització de Dones Anarcosindicalistes) donarà nom a un carrer en el barri de la Torre.
  • Josefina Landete Aragó. Odontòloga, es va especialitzar en estomatologia, va ser secretària del Comité Femení d'Higiene Popular i va obtindre amb el número 2 la plaça d'odontòloga municipal de l'Ajuntament de Madrid. Va destacar per la seua labor a la Casa d'Higiene i a la Casa de Socors, on va treballar fins que es va jubilar el 1955.
  • Emma Castelnuovo va ser una matemàtica que va destacar per l'activitat en la teoria i pràctica de l'ensenyament d’aquesta ciència.
  • La valenciana Paz Azzati Cutanda, una de les filles del periodista Azzati, va ser una política autodidacta, encara que va créixer en un ambient estudiantil. Dona culta, va patir nombroses penalitats i va pertànyer al Partit Comunista.
  • El carrer EP França es retolarà amb el nom de Julio Chornet López, metge i regidor socialista de l'Ajuntament de València els anys 1936-37, fruit de la "petició ciutadana" i de diverses associacions com ara l'Associació Cultural Institut Obrer i el Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica de la Comunitat Valenciana. També l'historiador Vicent Sampedro i José Mª Azkárraga, coordinador de la Comissió de Patrimoni de l'IES Lluís Vives de València.
  • També per petició ciutadana, el pintor Vicent Vila figurarà en la llista de carrers de València amb el passatge Vicent Vila-Wila. Vicent Vila va ser un pintor, aquarel·lista i cartellista valencià, conegut amb el pseudònim de Wila, que va treballar fent cartells per a CIFESA, il·lustracions per a llibres escolars i cartells de falles i de la Fira de Juliol.

També et pot interessar

stats