José Luis Roberto es querella contra ‘La mort de Guillem’ per “vincular-lo” amb l’assassinat

El líder d’España 2.000 denuncia que la pel·lícula l'associa amb els fets per “suposadament” tindre una ideologia similar al criminal.

José Luis Roberto es querella contra ‘La mort de Guillem’ per “vincular-lo” amb l’assassinat
José Luis Roberto es querella contra ‘La mort de Guillem’ per “vincular-lo” amb l’assassinat

El líder de la formació d’ultradreta España 2000, José Luis Roberto, ha presentat una querella per un delicte d’odi contra el director, els guionistes i les entitats productores de la pel·lícula La mort de Guillem, per vincular-lo “de forma subtil” com a possible autor intel·lectual de l’assassinat que va posar fi a la vida del jove de Burjassot a mans d’un grup d’ultradreta l’any 1993.

En concret, Roberto s’ha querellat contra el director Carlos Marqués-Marcet, els guionistes Roger Danès i Alfred Pérez-Fargas i les productores Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació, Societat Anònima de Mitjans de Comunicació, Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Batabat Produccions, SUICAfilms i Lastor Media i l'Institut Valencià de Cultura. Les entitats han assegurat a À Punt NTC que la demanda encara no els ha arribat.

Segons diu la querella, a pesar que en cap moment s’afirma expressament que el líder d’España 2000 va ser l’autor ideològic del crim, s'“escola” aquesta idea “de forma subtil”. “Si es poguera preguntar als espectadors a l’eixida de les sales [...], quants haurien assenyalat el querellant? Probablement la majoria”, es qüestionen en la demanda. A més, critiquen que la pel·lícula associa Roberto per tindre, suposadament, unes idees polítiques similars a les de l’autor de l’assassinat.

Així, denuncien diverses escenes en què apareix la seua imatge en peces de diaris, com Las Provincias o El Temps, en què se'l vincula a un “suposat assassinat polític”.

En aquest sentit, la querella manifesta que José Luis Roberto no va tindre cap relació amb els fets, ja que no va estar processat durant la causa judicial ni va estar citat a declarar. “Segons es pot veure en els fets provats, no hi ha cap referència al querellant, ni a la ultradreta, ni a cap trama, ni a motivacions polítiques: només es descriu una baralla entre dos grups de joves amb el fatal resultat conegut”, apunta la demanda.

Precisament, dissabte passat La mort de Guillem va rebre el guardó a millor pel·lícula dels Premis de l'Audiovisual Valencià. També els de millor actriu protagonista per a Glòria March i millor guió per a Alfred Pérez-Fargas i Roger Danès.

També et pot interessar

stats