Palma nega tots els crims llevat de l'esquarterament de Marta Calvo: "No puc canviar el que vaig fer"

L'acusat de matar Marta Calvo, Arliene Ramos i Lady Marcela Vargas i d'atemptar contra la vida de set dones més ha decidit respondre només a les preguntes de la seua defensa i del jurat popular

Tall de la declaració judicial de Jorge Ignacio Palma / À Punt NTC

Jorge Ignacio Palma nega tots els fets que se l'imputen. "En absolut", "mai", "no", "per descomptat que no" han sigut les respostes més repetides que ha donat a les preguntes sobre la mort de Marta Calvo, Arliene Ramos i Lady Marcela Vargas i l'intent d'homicidi de set dones més, totes presumptament mitjançant la introducció no consentida de cocaïna als genitals.

Palma, que ha decidit contestar només les preguntes de la seua defensa i del jurat popular, ha negat haver comés els homicidis, haver intoxicat deliberadament les dones o haver atemptat contra la seua vida. A les que han testificat contra ella assegura no poder reconéixer-les perquè "no les va poder veure" quan declararen —ho feren protegides de la vista de l'acusat amb un paravent— si bé admet haver contractat serveis sexuals amb prostitutes que connecten amb alguns dels episodis relatats per elles al judici. 

"No he tingut intenció de matar, fer mal o causar greuge a les xiques que venen a denunciar o han mort", ha explicat Palma, que s'ha presentat com una víctima del sistema, a qui imputen crims que no ha comés, manipulant fets i deshumanitzant la seua persona. "No saben el que ha sigut estar dos anys i mig en aquesta situació, sé que ací hi ha persones que han patit molt, però jo també són un ésser humà", ha dit dirigint-se al tribunal popular que ha de dirimir la seua responsabilitat en els crims.

No he tingut intenció de matar, fer mal o causar greuge a les xiques que venen a denunciar o han mort

L'acusat ha admés haver recorregut a les "festes blanques" en vora el 40% dels serveis de prostitució que contractava, però entenent-ho com el consum d'estupefaent propi o compartit amb la víctima i no la introducció d'aquesta en els genitals, que ha negat categòricament. "No té sentit, perquè havia de posar-la ahí?", ha dit. "És una fantasia d'aquestes dones, no les he posades absolutament res", ha declarat sobre l'acusació unànime que descobriren que tenien roques de cocaïna a la vagina i a l'anus durant el servei amb Palma. Violava a les xiques? "No" —ha contestat— "He pagat. Entenc que el consentiment sexual està implícit". També ha desmentit cap fixació malaltissa amb les dones: "La dona és un ésser humà, és el més bonic que hi ha, com pot ser un objecte?", ha explicat entre plors, quan li han preguntat per l'informe psiquiàtric forense que apunta el menyspreu conscient de l'acusat contra l'altre sexe.

"No té sentit [posar la cocaïna als genitals de les víctimes] per què havia de posar-la ahí?" (...) És una fantasia d'aquestes dones, no les he posades absolutament res

Sobre la primera víctima mortal, Arliene Ramos, assegura que se'n va assabentar de la mort després d'entregar-se a la Guàrdia Civil. Ha negat haver fugit del prostíbul deixant-la convulsionant. En la seua versió, només la va veure comportant-se de manera estranya i com que el servei havia acabat i estava pagat se'n va anar. Si no va tancar la porta de colp, ha dit, és perquè als prostíbuls no els agrada que els clients facen soroll. Respecte de Lady Marcela Vargas, no es reconeix en l'escenari del crim, si bé admet que podria haver tingut alguna relació amb ella en alguna ocasió, i ha negat haver-la asfixiat, cosa que ha remarcat va en contra dels seus principis. I de Marta Calvo, ha mantingut que la va trobar morta al llit després de passar la nit junts. 

L'acusat, que s'ha emocionat en un grapat d'ocasions, s'ha reafirmat en la versió que ha mantingut des que es va entregar: que va decidir esquarterar el cadàver de Calvo per por, ja que era estranger en situació irregular i amb antecedents penals per narcotràfic. "Només vaig contar el que va passar, punt. Em fa quedar tremendament malament, però em deixava en pau amb la meua consciència perquè la família d'aquesta pobra dona sabera el que havia succeït", ha explicat al tribunal popular entre plors, remarcant que va pensar a suïcidar-se, però que va ajornar la decisió per la imminent visita de la mare, "en un acte egoista" per a poder acomiadar-se'n. 

"Si jo haguera sabut el que sé hui, i que no seria capaç de llevar-me la vida, no haguera mogut Marta del llit, haguera telefonat a la Guàrdia Civil, però no puc canviar el temps. No puc canviar el que vaig fer", ha declarat amb veu plorosa. "Estava molt desesperat, però soc creient i quan u veu la mort davant... vaig pensar, si no li he llevat la vida a ningú, per què m'he de llevar la meua", ha dit entre llàgrimes. 

Si haguera sabut el que sé hui, i que no seria capaç de llevar-me la vida, no haguera mogut Marta del llit, haguera telefonat a la Guàrdia Civil, però no puc canviar el temps. No puc canviar el que vaig fer

L'acusat assegura que dies després va ocultar la mort a la mare de Marta Calvo, quan aquesta es va plantar a la casa de Manuel preguntant per la xica, perquè pensava que era la "madama del prostíbul" on pensava que era prostituïda i perquè suposadament no va reconéixer que es referia a la mateixa xica, que gastava un altre nom. 

Llavors ja havia repartit les restes per diferents contenidors, una versió que posen en dubte el conjunt dels pèrits que han declarat en el procés. Palma manté que va desmembrar Marta per a poder introduir les restes en el seu vehicle sense que el descobriren —no tenia garatge a la casa de Manuel—, que es va desplaçar a Alzira i Silla perquè no el reconegueren, i que va netejar a consciència la casa —en la que no s'han trobat evidències conclusives de l'esquarterament— amb més productes de neteja dels que s'han acreditat en la investigació.

Per què va entregar-se després de vint-i-un dies fugit? Segons ha explicat, després de coquetejar amb el suïcidi i veient-se incapaç de consumar-ho, va decidir que ja estava bé de pegar voltes. El temps, assegura, el va passar ací i allà, desplaçant-se en transport públic i colant-se en portals per a passar la nit. Un testimoni que els investigadors han posat en dubte durant la vista oral, entre altres motius, per l'aspecte impol·lut amb què va entregar-se, que els fa pensar que tot forma part d'un pla estudiat al mil·límetre per a minimitzar les conseqüències.

No saben el que ha sigut estar dos anys i mig en aquesta situació [imputat i en presó preventiva]. Sé que ací hi ha persones que han patit molt, però jo també són un ésser humà

Palma ha intentat aclarir alguns dels detalls més incongruents de la seua versió dels fets. Si se'l relaciona amb grans quantitats de droga d'una puresa excepcional -ell té dues condemnes per narcotràfic- ell ha dit que no, que aconseguia la droga de camells locals i que també la portaven les víctimes. Si l'anàlisi toxicològica dels cabells desmunta l'afirmació que és addicte a la cocaïna —en el judici s'ha mantingut que no consumia—, ha dit que és perquè li tallaren el cabell dies abans a la presó. Si tenia un mòbil encriptat dels que suposadament gasten les organitzacions criminals és perquè aquests terminals són fàcils d'adquirir per internet i els compren les persones migrants per la seua bona cobertura. Si va entregar a sa mare la tauleta tàctil l'endemà de la mort de Marta Calvo, era perquè, ja que s'anava a suïcidar volia que la tinguera ella. I el mateix amb el cotxe amb què va presumptament va repartir les restes en diversos contenidors. Li'l va deixar a un conegut perquè ja no tenia sentit si ell ja no anava a gastar-lo. Sobre la declaració d'aquest amic, que ha testificat que Palma li va indicar en un trajecte a Gandia "un bon lloc per a desfer-se d'un cadàver", li ha llevat valor i l'ha descrita com una "bajanada".

També s'ha presentat com un gestor econòmic excepcional, capaç d'estirar els 900 euros que presumptament guanyava en negre amb treballs al camp i la restauració, per a viure, pagar lloguer, comprar-se cotxes, mantindre un consum habitual de cocaïna i pagar quasi setmanalment serveis de prostitució.

També et pot interessar

stats