Johana, de 28 anys, es recupera després de passar mes i mig a l’UCI per Covid: “Pensava que no tornaria a caminar”

Amb el seu testimoni, vol conscienciar la joventut i posar en valor el paper dels fisioterapeutes en la seua rehabilitació

Johana, de 28 anys, es recupera després de passar mes i mig a l’UCI per Covid: “Pensava que no tornaria a caminar” / À Punt NTC

Johana Castro, de 28 anys, va contraure la Covid l’estiu passat. A pesar de no tindre cap simptomatologia prèvia ni antecedents, això no va impedir que passara més de 45 dies a la unitat de cures intensives a causa de la malaltia. 

Ara, un any després i encara amb seqüeles, la jove ens ha contat la seua història amb l’objectiu de conscienciar la població més jove i posar en valor el treball de l’equip mèdic, i en especial de la fisioterapeuta que la va tractar a l’UCI, en la seua rehabilitació. 

La jove es va contagiar de coronavirus a l’agost de 2020 per un grup d’amigues. Totes van emmalaltir, però ella va ser l’única que va necessitar hospitalització per problemes respiratoris, que es van agreujar a causa d’una pneumònia. Hui en dia, assegura, el personal mèdic encara no s’expliquen com, amb el seu perfil, va acabar en vigilància intensiva. 

“Vera ha sigut el meu gran suport”

En despertar del coma induït, Johana es va adonar que havia perdut la força muscular. “Volia asseure’m al sofà, però em vaig adonar que no tenia força per a posar-me dreta. Pensava que no tornaria a caminar”, recorda la jove amb tristesa. 

Durant aquells dies, la figura de Vera Moltó va ser fonamental en la rehabilitació. Fisioterapeuta en la unitat de cures intensives, Vera la va ajudar a recuperar la força muscular i també la força psicològica. “Era molt constant amb mi, era el meu gran suport a l’UCI”, manifesta Johana. 

"Sóc una persona que s’afona fàcilment i el personal sanitari m’ha donat forces per a poder caminar. Pensava que no tornaria a fer-ho”.

“Li diria a la gent jove que encara que tenim ganes d’eixir de festa i de viatjar, hem de cuidar-nos. El més valiós que tenim és la salut, és la lliçó que m’ha donat el virus”, ha sentenciat la jove. 

El treball fisioterpèutic, clau en les persones malaltes a l’UCI 

La també vocal de la junta de govern del Col·legi Oficial de Fisioterapeutes de la Comunitat Valenciana (ICOFCV), Vera Moltó, ha detallat quin és el treball de la fisioteràpia en les unitats de vigilància intensiva. Explica que quan el pacient es troba en coma induït, el sanitari li fa mobilitzacions passives i cures posturals amb l’objectiu d’evitar l’atrofia muscular i la rigidesa articular. Posteriorment, quan la persona es desperta, el o la fisioterapeuta col·labora en el procés de retirada del respirador que ajuda en la recuperació perquè aconseguisca la màxima funcionalitat i autonomia. 

Moltó ha reivindicat el paper clau d’aquests professionals, especialment durant la pandèmia. “Es necessari contractar més fisioterapeutes que estiguen presents en la vigilància intensiva i que es cree una especialitat d’aquests sanitaris enfocada a les UCI”, ha dit. 

També et pot interessar

stats