Joan Carles I va portar a Ginebra un maletí amb 1,7 milions quan era rei el 2010

Així ho va declarar el gestor de l'aleshores cap de l'Estat espanyol davant el fiscal que investiga el cas a Ginebra.

El rei emèrit, Joan Carles I, junt amb la reina Sofía
El rei emèrit, Joan Carles I, junt amb la reina Sofía

El rei emèrit Joan Carles I dugué a Ginebra el 2010, quan encara era cap de l'Estat espanyol, un maletí amb 1,7 milions d'euros per a entragar-li'l al seu gestor suís, Arturo Fasana, segons desvela aquest divendres el diari El País.

Els diners, seguint la informació del rotatiu, procedien d'una entrega que havia realitzat el sultà de Bahrain al rei espanyol. Així ho va declarar Fasana l'octubre de 2018 davant el fiscal de Ginebra Yves Bertossa, qui dirigeix la investigació sobre els fons de dubtosa procedència de Joan Carles I a Suïssa.

El fiscal suís manté imputats en el cas Corinna Larsen, el gestor Fasana i l'advocat Dante Canónica, per un delicte agreujat de blanqueig de capitals. Bertossa sospita de que les comissions descobertes sumen 100 milions de dòlars que Joan Carles I hauria rebut el 2008 de l'Aràbia Saudita per mediar en la construcció de l'AVE a la Meca amb empreses espanyoles.

Davant el jutge, i sempre segons les mateixes fonts, Fasana va sostindre: “Joan Carles I és una persona benvolguda als països del Golf. Tornava d'Abu Dhabi i vingué a ma casa de Ginebra. Volia esmorzar amb mi. Em va dir que havia rebut 1,9 milions del sultà de Bahrain, que li havia oferit aquests diners. Vaig escriure un informe de visites i vaig demanar al banc si podien lliurar els diners. Em van dir que sí”. Fasana detallà que el rei li va entregar els diners en un maletí de bitllets.

La Casa del Rei pren decisions

El rei Felip VI va renunciar el passat mes de març a l'herència que personalment li poguera correspondre del pare, el rei Joan Carles de Borbó, així com a qualsevol actiu, inversió o estructura financera l'origen de la qual puga no estar d'acord amb la legalitat o amb criteris de rectitud. En el mateix comunicat la Casa del Rei va informar que el rei emèrit deixa de percebre l'assignació que té fixada en els pressupostos de la Casa del Rei. Els anuncis es van fer públics després de diverses informacions en què s'assegurava que Felip VI és beneficiari d'una societat en un paradís fiscal creada pel rei Joan Carles de Borbó, vinculada a una donació de 65 milions d'euros de l'Aràbia Saudita.

També et pot interessar

stats