Menys jihadistes detinguts a Espanya en 2018, però més control a les presons i a les xarxes

La Comunitat Valenciana figura entre les deu autonomies on hi ha hagut arrestaments, a Alaquàs i Cocentaina.

Imatges del moment en què ix el detingut a Alaquàs després d'haver estat present en l'escorcoll de la seua vivenda durant 9 hores
Imatges del moment en què ix el detingut a Alaquàs després d'haver estat present en l'escorcoll de la seua vivenda durant 9 hores / Fàtima Palmer

El nombre de jihadistes que han sigut detinguts enguany a l’estat espanyol ha baixat sensiblement, tot i que les forces de seguretat no han abaixat la guàrdia en la lluita contra aquest tipus de terrorisme i ara estenen el focus a les presons i a les xarxes socials per tal de frenar-ne la radicalització.

D’acord amb les xifres que ha proporcionat el Ministeri de l’Interior, que corresponen a l’any 2018, en aquests dotze mesos s’han desplegat 23 operacions antijihadistes, que han acabat amb 29 persones detingudes. Per contra, l’any anterior se saldà amb 52 intervencions i 76 persones arrestades. 

Catalunya torna a ser la comunitat on les forces de seguretat han dut a terme més operacions, en concret hui, que acabaren amb deu detinguts. Hi segueix el País Basc amb cinc intervencions i cinc arrestats. La Comunitat Valenciana figura entre les altres huit autonomies on s’han fet detencions per terrorisme jihadista. El passat mes d’octubre, la Policia Nacional va detindre dos homes a Alaquàs i Cocentaina per la presumpta participació en un delicte d’integració en organització terrorista, col·laboració, adoctrinament i enaltiment del terrorisme.

Les forces de seguretat espanyoles han col·laborat també en actuacions antijihadistes desplegades en altres països, i en 2018 contribuïren a la detenció de 32 suposats terroristes fora de l’estat espanyol. 

Desplaçament a les xarxes socials

Fonts de la lluita antiterrorista subratllen la ‘‘pèrdua de capacitat’’ del Daesh per a planificar accions a Occident i detecten una ‘‘debilitat estructural’’ per la pèrdua ‘‘del seu espai físic’’. El grup islamista confia ara en l’activitat als països occidentals a atemptats ‘‘d’inspiració’’, és a dir, a la capacitat autònoma dels anomenats ‘‘actors solitaris’’, generalment adherits a la causa a través de les xarxes socials. 

De fet, les fonts consultades han detectat un increment de l’activitat proselitista del Daesh a Internet, que desplega una cerca continua de persones vulnerables a les quals puga convéncer el discurs radical. Per això, els esforços de les forces de seguretat espanyoles se centren actualment a interrompre i combatre aquesta radicalització. 

També et pot interessar

stats