Els jihadistes dels atemptats a Catalunya no assumeixen les accions terroristes

En la primera sessió del juí s’ha desvelat que la cèl·lula planejava atemptar contra el Camp Nou, la Sagrada Família i la torre Eiffel.

Els jihadistes dels atemptats a Catalunya no assumeixen les accions terroristes
Els jihadistes dels atemptats a Catalunya no assumeixen les accions terroristes

Els tres jihadistes implicats en els atemptats de la Rambla de Barcelona i el passeig marítim de Cambrils l’agost de 2017, on van morir 16 vianants i 140 més van resultar ferits, no assumeixen les accions terroristes i neguen qualsevol implicació amb cèl·lules islamistes radicals. Són algunes de les declaracions que deixa la primera jornada del juí d’aquest atemptat terrorista que se celebra a l’Audiència Nacional i on s’han vist imatges inèdites de tres terroristes preparant explosius en un xalet d’Alcanar (Tarragona).

Aquest dimarts també hem sabut que la cèl·lula jihadista tenia com a primers objectius atemptar al Camp Nou, que planejaven atacar el 20 d’agost de 2017, el temple de la Sagrada Família de Barcelona i la torre Eiffel de París. Així ho ha atestat el mosso d'esquadra que va instruir les diligències de la investigació en el judici.

El procés ha començat amb polèmica perquè ni el jutge instructor ni la Fiscalia els acusa d’assassinat. Dels tres acusats, Mohammed Houli ha mostrat el seu penediment i ha recordat la voluntat de col·laborar-hi: “El meu penediment es basa en el fet que totes les vegades que m'han cridat per a declarar he declarat, fins i tot he declarat voluntàriament”, ha aclarit davant les preguntes de la seua advocada. La lletrada, a més, li ha preguntat si era un sentiment “sincer”, a la qual cosa Holui ha respost amb un “òbviament”.

Aquest acusat, que va resultar ferit per l'explosió d'un habitatge a Alcanar on es preparaven els explosius per a atemptar a Barcelona, s'ha acollit al dret a no declarar, però ha apuntat que ratificava tot el que havia dit fins ara en el procediment.

A pesar de l’actitud demostrada al juí, Mohammed Houli va ser qui va gravar unes imatges que s’han vist aquest dimarts per primera vegada, de tres terroristes preparant explosius al xalet d’Alcanar dies abans dels atemptats. S'hi veu Mohamed Hichamy, abatut a Cambrils; Younes Abouyaqooub, el terrorista de la Rambla, mort dies després pels Mossos; i Youssef Aalla, que va morir junt amb l'imam de Ripoll en esclatar els explosius al xalet d'Alcanar.

Houli és l'únic supervivent d'Alcanar. S'enfronta a 41 anys de presó, mentre que per a Driss Oukabir, per a qui demanen 36 anys, ha negat pertànyer a cap cèl·lula terrorista.

El tercer implicat que ha declarat, Saïd Ben Iazza, està acusat d'haver ajudat els terroristes a comprar el material per als explosius, encara que també ha negat tindre relació amb els autors materials dels atemptats.

Per la seua banda, tant l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) com l'Associació 11M d’Afectats del Terrorisme, que participen com a acusacions populars, sol·liciten penes de presó permanent revisable per a dos dels tres presumptes membres de la cèl·lula terrorista. El juí s'allargarà fins al desembre i està previst que hi declaren més de 200 persones, entre elles, víctimes, testimonis i investigadors dels atempats que van sacsejar Barcelona i Cambrils l'estiu de 2017.

També et pot interessar

stats