Els jesuïtes certifiquen dos casos d'abusos a la Comunitat Valenciana de 1927 a 2010

En total són 118 casos certificats d'abusos a tot Espanya durant aquest període.

Col·legi Sant Ignasi de Sarrià, conegut també com els Jesuïtes de Sarrià, a Barcelona
Col·legi Sant Ignasi de Sarrià, conegut també com els Jesuïtes de Sarrià, a Barcelona / Arxiu

La Companyia de Jesús ha fet públic un informe que quantifica els casos d'abusos en el si de la institució entre 1927 i 2020, la majoria en col·legis i entitats educatives.

En total han certificat 118 casos d'abús a tot l'Estat perpetrats per 96 religiosos pertanyents a l'organització, i afectaren 81 menors i 37 adults, segons el document Informe sobre los abusos cometidos por religiosos jesuitas en las provincias españolas.

Dos dels casos tingueren lloc a la Comunitat Valenciana. Un va afectar una persona menor d'edat en aquell moment, de qui va abusar un jesuïta que ja s'ha mort, i l'altre, una persona adulta que va patir abusos de jesuïtes que encara estan vius (no se n'hi detalla quants). El segon cas, que fa referència a fets succeïts entre 1979 i 2016, el van denunciar entre 2010 i 2020, mentre que del segon no es detalla la data.

En el document s'assenyala que en el 20% dels casos va haver-hi abusos amb reincidència i sobre el 80% dels casos només consta una denúncia. També s'hi poden veure els casos dècada a dècada, però no s'hi recullen els noms dels presumptes abusadors ni de les víctimes, com han demanat la majoria d'elles.

Dels 96 acusats d'abusos a menors, 48 ja han mort i 17 continuen vius, dels quals quatre ja no són jesuïtes i els altres 13 estan apartats del contacte amb menors, compleixen sancions o estan esperant resolució de processos canònics o civils. Quant als 31 jesuïtes acusats d'abusar d'adults, huit continuen vius i 23 han mort.

Retre comptes i demanar perdó

Els jesuïtes fan pública aquesta investigació interna amb l'objectiu de "retre comptes del passat i demanar perdó", ha assegurat el pare Antonio España durant l'acte de presentació del sistema d'entorn segur de la Companyia de Jesús per a la sensibilització, intervenció i prevenció dels abusos en les seues institucions. "Volem aprendre a demanar perdó a les víctimes i a la societat pels abusos, per la cultura del silenci, per no afrontar directament i netament els fets", ha afegit.

Des de 2019 disposen de la figura de responsable d'entorn en tots els sectors de la institució, i la bústia per a arreplegar denúncies proteccion@jesuitas.es.

També et pot interessar

stats