Jeannette Segarra: “Hi ha 154 pobles a la Comunitat Valenciana que pateixen despoblament"

La directora de l’Agència Valenciana Antidespoblament ha remarcat que “en el 80% del territori sol viu el 20% de la població”

Segarra, aquest dijous, durant l'entrevista en À Punt
Segarra, aquest dijous, durant l'entrevista en À Punt

La directora de l’Agència Valenciana Antidespoblament, Jeannette Segarra, ha remarcat aquest dijous en Les notícies del matí que la realitat de l’interior de la Comunitat Valenciana i de la costa són ben diferents. Segarra ha deixat clar que no és fàcil visualitzar el problema del despoblament a la Comunitat Valenciana, que s’associa tradicionalment a costa, ciutats i a esdeveniments. La realitat, ha dit, és un altra: “Hi ha 154 pobles que estan patint aquest problema i estem lluitant per a revertir aquesta situació”, ha emfatitzat.

“La imatge sempre ha sigut grans esdeveniments, grans zones turístiques, però l’interior té una realitat totalment diferent a la costa”, ha remarcat. “En el 80% del territori sol viu el 20% de la població”, ha afegit al llarg de l'entrevista. Segarra ha explicat alguns dels programes que estan implementant-se per a lluitar contra el despoblament.

Els 154 pobles compleixen uns determinats paràmetres que es beneficien del fons de cooperació municipal i ha anticipat que altres municipis entraran previsiblement en aquesta llista per a beneficiar-se dels fons i millorar les seues dotacions. Avant també té un altre programa, Reviu, que naix pensant a donar vida econòmica al món rural i atraure a emprenedors i famílies amb xiquets en edat escolar. Ja són més de 1.800 famílies les que s’han apuntat a aquest programa i ara se'n farà una selecció.

La falta d'oportunitats, problemes com ara la connectivitat o mancança d'infraestructures són sols alguns dels problemes que es pateixen al món rural i que Avant tracta de canviar amb diferents iniciatives i amb la col·laboració en molts casos d'altres administracions. "Les persones no han d'anar-se'n dels nostres pobles per a desenvolupar la seua vida professional", ha defensat. La cultura de deixar el poble per a estudiar és una mentalitat que la directora d'Avant ha deixat clar que cal canviar. Segarra també ha admés que des de la pandèmia "hi ha un altra mirada de l'interior". "Viure en els nostres pobles pot ser una solució a tot el que estem passant", considera.

També et pot interessar

stats