Javier Pastor (UPTA): "Una de les novetats importants és que el rendiment net serà el que fixe el que ha de pagar l'autònom"

Molts especialistes defineixen el nou reial decret que reforma el sistema d'aquests treballadors com "realista, flexible, més just i més equitatiu"

Imatge de Javier Pastor / À Punt Mèdia

Flexible, més just i més equitatiu. En definitiva més adaptat a la realitat del professional autònom. Així és com defineixen el nou reial decret amb el qual es reforma el sistema d'aquests treballadors. Unes noves regles del joc que aprovà el ple del Congrés del 25 d'agost. Una llei que el govern d'Espanya considera clau.

Per a comentar les millores que comporta el nou reial decret a aquest nombrós col·lectiu de treballadors, Les notícies del matí  ha entrevistat Javier Pastor, secretari general de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA), una de les associacions que ha donat suport a la reforma. En aquest sentit, l'equip del programa li ha preguntat a Pastor que, si la reforma és de sentit comú i les millores són de sentit comú, per què s'ha tardat tant de temps en reformar el sistema? Javier Pastor no ha dubtat a contestar amb contundència: "Perquè en tota negociació hi ha interessos polítics".

Una perruqueria
Una perruqueria / À Punt Mèdia

Cotització en funció del rendiment net

En reconéixer que la nova llei "és una llei realista", Javier Pastor (UPTA) ha dit per a intentar resumir els beneficis que comportarà que "qui cobra tan poc farem que pague un poc menys".

Venim d'una situació -com li ha comentat Kristin Suleng- en què "si cobraves 600 euros se n'anava el 47% del sou, i si cobraves 4.050 euros se n'anava el 9%, evidentment no era gens equitatiu. Mentre que els percentatges previstos per al 2029, si fem el càlcul, si cobre 600 euros, en 2029 se n'anirà el 34%, però si cobres 4.050 euros se'n va el 21%... Jo crec que el percentatge haurien d'acostar-se més per a parlar de sistema equitatiu. I no ho hem aconseguit".

Pastor ha contestat: "És que no es planteja així. Es planteja sobre rendiment, perquè entre dos autònoms que facturen el mateix, si un dels dos té més despeses que l'altre, el rendiment net serà menor... En aquest sentit, ha dit que si per exemple, hem de comparar "un autònom que treballa en tecnologies, des de casa, davant l'ordinador, sense despeses de vehicle, combustible...," amb un llander que pot estar guanyant el mateix que el primer, però amb moltes més despeses de material...".

Parlar dels autònoms, com li han comentat en Les notícies del matí, no només és parlar de cotitzacions, també s'ha d'abordar el punt calent de les prestacions. En aquest sentit, li han preguntat a Javier Pastor quines millores es veuran pel que fa a les prestacions. El secretari general de la Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA) ha respost: "La gran millora és que el cessament d'activitat, és a dir, l'atur de l'autònom, millorarà el de l'assalariat, ja que ara per a poder entrar en cessament cal demostrar que tanca l'empresa, i també que hi ha unes pèrdues X... A partir d'ara el que es demanarà serà que com autònom demostres que amb la teua facturació no pots viure...".

La gran millora és que el cessament d'activitat, és a dir, l'atur de l'autònom, millorarà el de l'assalariat Javier Pastor - Secretari general de la Unió de Professionals i Treballadors Autnòmons (UPTA)

També et pot interessar