La Jana es queda fóra de la llista de municipis en risc de despoblament

Aquest poble del Baix Maestrat, amb menys de 700 habitants, no compleix els requisits de densitat per quilòmetre quadrat i l'índex d’envelliment 

La Jana, al Baix Maestrat, no està en la llista de pobles amb risc de despoblament / À Punt NTC

La Jana, al Baix Maestrat, no està en la llista de pobles amb risc de despoblament que reben ajudes de la Generalitat. Un dels motius és l'alta densitat de població que tenen, amb 34 habitants per quilòmetre quadrat, tot i que només té un veïnat de 664 persones, la majoria d’avançada edat. 

Segons Domingo Tolós, alcalde del municipi, han fet tots els tràmits necessaris per a canviar la situació, però el poble incompleix dos dels criteris establerts per a rebre les ajudes. Un d’ells és la densitat, i l’altre és l’índex d’envelliment. Ha de ser igual o major a 250% i a aquest racó del Baix Maestrat està en 234. 

El veïnat de la Jana considera un greuge comparatiu que altres municipis amb més habitants sí que opten a aquestes ajudes pel fet de tindre un terme municipal més gran. Des de l’Agència Valenciana Antidespoblament, per contra, no veuen oportú canviar els criteris. “Per molt que vulguem, hi ha unes normes i és el que hi ha” ha dit a À Punt la directora, Jeannette Segarra, qui ha afegit que si no compleixen els paràmetres “és un bon senyal”. 

Si s'aprovaren aquestes ajudes, els seus habitants també rebrien una desgravació per viure en un municipi amb risc de despoblament. Des de l’Ajuntament han aprovat una declaració institucional en l’últim ple per mostrar la seua disconformitat.

També et pot interessar