Ja es pot demanar l'ingrés mínim vital per Internet o per correu

La Generalitat ultima el decret per a harmonitzar la prestació amb la renda valenciana d'inclusió.

Imatge d'arxiu d'un banc d'aliments

Aquest dilluns comença el termini per a sol·licitar l'ingrés mínim vital, una de les mesures estrela de la coalició de govern que formen el PSOE i Unides Podem. La prestació, de caràcter mensual i en què l'Estat invertirà vora 3.000 milions d'euros anuals, pretén donar cobertura econòmica a les necessitats bàsiques dels col·lectius més vulnerables de la societat. La quantia de les ajudes oscil·larà entre els 461,5 euros previstos per a un adult i els 1.015 euros per a una família de cinc membres.

El tràmit de sol·licitud ha de fer-se a través de la seu electrònica de la Seguretat Social omplint un formulari sense identificació electrònica (opció sense certificat) o bé amb identificació electrònica (opcions certificat electrònic o CL@VE). També es pot demanar per correu postal.

L'executiu de Pedro Sánchez calcula que les llars amb opció a rebre la prestació són aproximadament unes 850.000, que es corresponen amb vora 2,3 milions de persones. I a la Comunitat Valenciana se'n podrien beneficiar aproximadament 100.000 famílies. Només el mes de juny, el Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social preveu que l'ingrés arribe d'ofici a 76.000 famílies, el que es tradueix en unes 250.000 persones en total (43.000 al territori valencià).

L'ajuda, a la Comunitat Valenciana, s'haurà de combinar amb la renda valenciana d'inclusió. L'aprovació de l'ingrés mínim ha generat certa polèmica en el govern valencià perquè Compromís, un dels socis del Botànic, critica que el Ministeri d'Inclusió no deixe a l'autonomia participar en la gestió de la nova prestació.

La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives està ultimant el decret llei per a “encaixar” i “harmonitzar” les dues subvencions, per tal d'evitar duplicitats o que hi haja persones i famílies que es queden sense la protecció. Previsiblement, la norma s'aprovarà en el ple del Consell d'aquest divendres 19 de juny, o el següent com a molt tard.

Tot i això, encara queden algunes incògnites que cal aclarir, com ara quines entitats o administracions són les encarregades de tramitar les ajudes. Està previst que els tràmits per a les primeres persones beneficiàries els faça d'ofici la Seguretat Social. Després, fins als 850.000 que s'esperen, l'han de demanar els particulars, i és en aquest punt on es pretén implicar els serveis socials d'atenció primària. El Col·legi Oficial de Treball Social de València rebutja que els serveis socials municipals hagen d'assumir el tràmit de les ajudes perquè, segons asseguren, no és competència seua i tampoc disposen del personal suficient.

També et pot interessar

stats