Itàlia allibera el vaixell d'Open Arms immobilitzat a Sicília per rescatar immigrants

L'ONG avança que continuarà fent la seua labor humanitària al Mediterrani.

Imatge d'una actuació de Proactiva Open Arms, l'única ONG que rescata immigrants al Mediterrani
Imatge d'una actuació de Proactiva Open Arms, l'única ONG que rescata immigrants al Mediterrani / Proactiva Open Arms
16 d'abril 2018 - 08:40

El jutge instructor de la ciutat siciliana de Ragusa, Giovanni Giampiccolo, ha ordenat l'alliberament del vaixell de Proactiva Open Arms que estava immobilitzat des de feia quasi un mes al port de Pozzallo acusat d'haver afavorit presumptament la immigració il·legal. 

El ministre espanyol d'Afers Estrangers, Alfonso Dastis, ha celebrat la decisió de la justícia italiana d'alliberar el vaixell de l'ONG. "No hi pot haver cap altra valoració que la satisfacció", ha afirmat Dastis des de Luxemburg, on assisteix a una reunió de ministres europeus d'Exteriors. "Sempre hem defensat que l'activitat d'Open Arms era una activitat lícita segons el dret internacional", ha conclòs. 

218 immigrants rescatats

El passat 18 de març, el vaixell de l'ONG de Badalona va quedar immobilitzat de manera cautelar després d'haver rescatat 218 persones que navegaven a la deriva. Prèviament, l'associació s'havia negat a entregar-les a una patrulla de la Guàrdia Costera líbia que els havia reclamat i va haver d'esperar 24 hores l'autorització per a atracar al port italià de Pozzallo i desembarcar-hi els immigrants.  

Quan la nau arribar a terres italianes, i després de deixar a terra les 216 persones que transportaven (abans, una mare i el seu nadó van ser evacuats a Malta), les autoritats italianes van obrir una investigació a la cap de la missió, Anabel Montes; al capità, Marc Reig, i a un responsable de l'organització per un presumpte delicte d'afavorir la immigració il·legal. 

"Salvar vides no és delicte"

Proactiva Open Arms és l'única ONG que rescata immigrants al Mediterrani, labor que continuarà fent. "Sabem que salvar vides no és delicte i continuarem fent la nostra tasca", ha assegurat a À Punt Notícies Laura Lanuza, portaveu de l'associació. Lanuza recorda que a pesar que el vaixell haja sigut alliberat, encara continuen les investigacions per la via penal. 

De fet, aquest migdia ha salpat del port de Badalona la nau Astral que, segons explica Lanuza, està previst que arribe a la zona en un termini de quatre o cinc dies. L'ONG busca ara un segon vaixell que li done suport en la labor humanitària. 

El vaixell alliberat, que en el moment dels fets estava fent la seua última missió, tornarà a port per a una revisió. La portaveu d'Open Arms explica que cal valorar els danys que haja pogut patir després d'estar un mes immobilitzat. El remolcador és de 1974 i va arribar a l'associació com una donació de Salvament Marítim. Van necessitar huit mesos per a habilitar-lo abans que començara a funcionar. 

També et pot interessar

stats