Ismael Sáez: “La UGT ha sabut adaptar-se als canvis durant aquests 130 anys”

Amb motiu del 130 aniversari de la UGT, entrevistem Ismael Sáez, secretari general d’UGT del País Valencià.

Ismael Sáez: “La UGT ha sabut adaptar-se als canvis durant aquests 130 anys”
Ismael Sáez: “La UGT ha sabut adaptar-se als canvis durant aquests 130 anys”

Hui en el temps de tertúlia de Les notícies del matí hem repassat l’evolució del moviment sindicalista amb Ismael Sáez, secretari general d’UGT del País Valencià, quan es compleix el 130 aniversari de la UGT.

La UGT al llarg de la història

“Durant 130 anys d’història, la UGT ha passat per tots els períodes històrics possibles: la república, el desert que va suposar el franquisme i ja l’arribada de la democràcia i els 40 anys de Constitució que celebrem. El sindicalisme ha sabut entendre els canvis, les necessitats i saber pactar en cada moment. La UGT es defineix com un sindicat que no renuncia a les utopies, però que és capaç d’adaptar-se a les circumstàncies diàries.” 

Una de les qüestions d’anàlisi ha sigut l’economia actual, amb la introducció de novetats recents com l’economia col·laborativa o el tema dels falsos autònoms. “La legislació ha d’atendre els canvis que comporta una nova economia com la que vivim. Els sindicats han de procurar que els drets siguen per a tots i totes, i que els buits legislatius es corregeixen.” “Els falsos autònoms (com en el cas de Mercavalència) existeixen i l’actitud de l’Ajuntament de València és intolerable. Hauria d’assumir-hi responsabilitats i actuar. Els sindicats haurien de ser objecte d’ajuda, perquè els treballadors necessiten suport.” 

“Els joves han d’aprendre que els interessos, els defenen dels sindicats”

Una de les majors preocupacions és que l’afiliació als sindicats tendeix a la baixa, especialment entre la joventut. “Els joves han d’aprendre que els interessos, els defenen els sindicats, cal convéncer-los que s’hi afilien. L’afiliació als sindicats baixa per la crisi, els treballadors tenen unes altres preocupacions. S’està recuperant però amb lentitud. En la nova economia també és necessari el sindicalisme, per tant, empreses com les col·laboratives també necessiten sindicats.” 

Respecte dels horaris comercials

“Els comerços haurien d’obrir amb llibertat, però sense obligar a treballar tots el diumenges, sinó repartir-ho, amb un màxim de festius/diumenges per treballador. I òbviament, si es treballa un festiu o un diumenge, ha de repercutir en les retribucions. És a dir, caldria tractar el sector comercial com la resta. Necessitem el suport de la Conselleria per a evitar-hi abusos. El pacte dels horaris comercials hauria de generar més treball. No es pot permetre que un conveni particular d’empresa no millore, sinó que empitjore un conveni general de treballadors”.  

Li hem demanat a Ismael Sáez que puntue de l’1 al 10 el conseller d’Economia i la valoració que n’ha fet ha sigut la següent: “Li pose un 6 al conseller d’Economia, com a la resta de conselleries.”

També et pot interessar

stats