Islàndia commemora la mort de la primera glacera a causa del canvi climàtic

Membres de la Societat de Senderisme islandesa i persones en general pujaran els més de 1.400 metres que condueixen al cim de l’antiga glacera Okjökull.

El cim l’antiga glacera Okjökull, a Islàndia.
El cim l’antiga glacera Okjökull, a Islàndia. / Efe

Aquest diumenge, membres de la Societat de Senderisme islandesa i persones en general pujaran els més de 1.400 metres que condueixen al cim l’antiga glacera Okjökull. 

Amb aquest projecte, impulsat per científics i ecologistes dels Estats Units i d’Islàndia, volen commemorar la mort de la primera glacera d’aquesta illa volcànica de l’Atlàntic Nord i que va sorgir fa 5 anys quan el geòleg islandés Oddur Sigurðsson la va declarar oficialment desapareguda. 

La capa de gel de la glacera tenia a principi del segle XX una extensió de 15 quilòmetres quadrats i un gruix de 50 metres: el 2014, menys d’un quilòmetre quadrat i 15 metres de gruix.

El geòleg adverteix sobre les conseqüències imminents del canvi climàtic: “Que una xicoteta glacera d’Islàndia desaparega no és molta diferència, però és una indicació del que està passant en tot el món. És una cosa que tindrà un impacte enorme en la majoria de països i persones”, explica Sigurðsson. 

En arribar al cim, els senderistes deixaran una placa per alertar sobre l’amenaça climàtica. “En els pròxims 200 anys s’espera que totes les nostres glaceres principals hagen desaparegut. Aquest monument prova que sabem què està passant i què és necessari fer. Només tu sabràs si ho hem fet”, consta en el text escrit en islandés i anglés per l’ecologista i escriptor Andri Snær Magnason.

També et pot interessar

stats