Isaura Navarro: "L'alcalde de la Nucia es va 'colar' a la residència i va exigir que el vacunaren"

La secretària autonòmica de Salut Pública defén la campanya de vacunació i considera les irregularitats com a anecdòtiques.

La secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro
La secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro / À Punt NTC

La secretària autonòmica de Salut Pública, Isaura Navarro, ha carregat contra l'alcalde de la Nucia i diputat provincial, el popular Bernabé Cano, per haver assenyalat la directora comarcal del departament com a responsable de la seua vacunació irregular. Un dels més de cent casos que investiga la Conselleria de Sanitat Universal. En una dura intervenció en Les notícies del matí, Navarro ha acusat Cano d'haver-se "colat" en la residència de la tercera edat del municipi i pressionar perquè el vacunaren, tot i no estar en els grups de risc que marca el protocol vigent. "Es va colar en la residència, va entrar sense que ningú el convidara i va exigir-ne la vacunació", ha explicat la secretària autonòmica, que considera per això que "el responsable és ell" i que el que millor podia fer és anar-se'n a casa.

"No havia d'haver-hi entrat en la residència. Va entrar amb càmeres a fer un vídeo promocional per a la televisió del poble. Ell anava a vacunar-se quan no estava en la llista i posa en una situació compromesa a l'equip de vacunació", ha afegit Navarro, que atribeix a un regidor del municipi que acompanyava l'alcalde la petició que el vacunaren.

La secretària autonòmica ha declinat concretar la xifra de persones que s'han vacunat fora de torn a la Comunitat Valenciana fins que se'n resolga la investigació, però estima que és inferior als 150 casos. "Una situació d'una gravetat enorme" però també "anecdòtica" en el conjunt d'una campanya, , segons Navarro, que considera que "ha funcionat de manera òptima". Contra les persones que "s'han botat de manera intencionada l'estrategia de vacunació" anticipa "conseqüències" per "haver-se posat per davant de persones que tenen risc de morir o que ens han de cuidar". "Normal que la gent estiga indignada, a la Conselleria de Sanitat també ho estem", ha dit.

Deixar els infractors sense segona dosi, una decisió sanitària i no política

El president de la Generalitat va suggerir que aquests infractors no haurien de rebre una segona dosi de la vacuna. Navarro s'ha desmarcat d'aquestes paraules, i considera que la decisió "ha de ser sanitària i no política" i tindre en compte el bé comú, és a dir, la protecció que la immunitat a aquestes persones pot conferir al seu entorn i al conjunt de la societat. "La consellera ha enviat una orde que es paralitze fins que el comité de bioètica s'hi manifeste. I jo crec que la decisió ha de ser sanitària. Ni del preisdent ni de la consellera. El que diguen els experts", apunta Navarro. No obstant, creu que la infracció no ha de quedar impune, siga per la reprovació social o política d'aquestes persones, o per les conseqüències jurídiques que es deriven dels casos.

Les persones majors de 80 anys, els següents que es vacunaran

Isaura Navarro ha desmentit que "sobren vacunes" i ha recordat que el govern espanyol ha modificat l'estratègia de vacunació per a optimitzar al màxim els vials, afegint-hi les persones de 80 anys. Segons ha explicat, Salut Pública ja ha traslladat una instrucció als d'apartaments de salut perquè tinguen preparades llistes amb persones d'aquesta franja d'edat per a enviar-los vacunes dels vials que no s'hagen completat en residències i espais sanitaris, ja que una vegada oberts hi ha un marge de només sis hores per a administrar les dosis.

Un 3% de negacionistes entre el personal sociosanitari

Vacunes que no tots han acceptat. La secretària autonòmica ha xifrat en "un 3% o 4%" les persones "negacionistes" que han declinat vacunar-se entre el personal de l'àmbit sociosanitari de les residències. Amb tot se'ls donarà una segona oportunitat en la nova tanda pel risc que suposen com a vectors de possibles contagis.

En clau política, Isaura Navarro ha destacat la bona sintonia amb la consellera, Ana Barceló, tot i les discrepàncies que el seu grup polític (Compromís) ha fet públiques contra algunes decisions de Barceló, que va ser nomenada a proposta del PSPV-PSOE. La secretària autonòmica ha recordat que és Barceló la que exerceix el "comandament únic" del departament i pren les decisions finals, a les quals està subordinada. "Ella és patró i jo mariner", ha explicat en el temps de tertúlia de LNM.

"No hi ha vacuna contra el sectarisme"

Navarro també ha emmarcat algunes de les crítiques a la seua gestió en el "sectarisme" dels grups de l'oposició. I particularment de Ciutadans, que aquest dilluns va demanar la seua dimissió a les Corts. "Tenim la vacuna per a la Covid, però no per al sectarisme ni la neciesa", ha sentenciat la secretària autonòmica de Salut Pública.

També et pot interessar

stats