Irene deixa ratxes de més de cent quilòmetres per hora però ni una gota de pluja

Els bombers han fet actuacions per tot el territori i alguns municipis han tancat parcs, jardins i poliesportius

Una palmera es balanceja per la força del vent / À Punt NTC

La borrasca Irene podia ser la solució a un temps de sequera i falta de pluja que s’allarga massa, perquè no plou amb generositat des de mitjan setembre, la terra està seca i no es poden omplir ni els aqüífers ni els embassaments. Però de moment només està deixant vent de ponent. A més, les temperatures són excessivament elevades per a aquesta època de l’any.

Les fortes ratxes de vent de ponent s'han deixat notar amb intensitat durant tot aquest dimecres i han deixat registres d'entre 70 i 80 km/h en àmplies zones del territori, mentre que a l'interior de Castelló han fregat els 100 km/h. De fet, els bombers han hagut d'actuar en diversos serveis relacionats amb la caiguda d'arbres i altres elements, així com de sanejament de façanes.

Els registres més destacats s'han localitzat a Vilafranca (99 km/h), Torreblanca (73 km/h), Bicorb (71 km/h), València (70 km/h), Xàtiva (69 km/h), Morella i Utiel (67 km/h), Pego i Llíria (65 km/h), Alcoi, Polinyà de Xúquer i Carcaixent (63 km/h) i el Pinós, Sogorb, Atzeneta del Maestrat i Xelva (62 km/h), segons les dades difoses per l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

El ponent ha bufat amb força també a València i la seua àrea metropolitana: a l'aeroport s'ha registrat una ratxa de 82 km/h, en l'observatori de Vivers de 70 km/h i en l'estació automàtica de la UPV de 65 km/h.

Respecte a les temperatures, diversos observatoris de la Comunitat Valenciana han superat aquest dimecres els 25 graus, com Pego (25,5°), Carcaixent, Elx i Rojals (25,4°), Alacant (25,3°), Miramar (25,1°), Torreblanca (24,9°), l'Aeroport d'Alacant-Elx (24,7°), Oriola (24,5°), Xàtiva (24,1°), Sagunt (23,9°), Novelda (23,7°), València (23,4°) i Castelló de la Plana (22,7°).

El vent fort, que ha bufat de l'oest i sud-oest, càlid i sec, s'ha intensificat al llarg del dia, després de quatre mesos consecutius sense un episodi "generalitzat" de pluges. A més, aquesta situació es produeix amb uns terrenys i una vegetació "molt secs", la qual cosa dona lloc a risc extrem d'incendis forestals, segons l'Aemet.

Intervencions de bombers

Aquest episodi de vent ha obligat els bombers de tot el territori a intervindre en diversos serveis per caiguda d'arbres i altres elements. Segons han informat en el seu compte d’X, el Consorci Provincial de Bombers de Castelló ha mobilitzat mitjans a sis serveis relacionats amb el vent fins a les 16:00 hores. 

En concret, els bombers han actuat per dos arbres caiguts a Toràs, un arbre a Begís, han retirat xapes metàl·liques a Xodos, xapes i un cristall a Borriana i han fet un sanejament de façana a Nules. També han intervingut en quatre incendis de vegetació a Benicarló, l'Alcora, Borriana i Almassora.

D’altra banda, el Consorci Provincial de Bombers d’Alacant ha resolt una incidència amb uralites que es desprenien pel vent a Alcoi, segons ha detallat el Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat.

A la província de València, el Consorci de Bombers ha hagut d’actuar en sis avisos al llarg de la jornada per elements amb risc de caure per culpa de l’aire, com ara cartells o arbres. Així mateix, han informat de 23 incendis de matolls que no es consideren actuacions per vent com a tals, però que en dies com aquest dimecres, amb ratxes de vent tan fortes, són delicades, ja que l’aire actua com a agreujant, com va ocórrer al novembre en l’incendi de Montitxelvo, que va arrasar 2.500 hectàrees.

En aquest sentit, Emergències ha establit el nivell de preemergència extrem per risc d'incendis forestals per a aquest dijous a l'interior de València i al nord d'Alacant. A la província de Castelló i al litoral de València, el nivell de preemergència és alt, i baix/mitjà al sud d’Alacant. Així ho han indicat en un missatge en el seu compte d’X, en què també han recordat que amb nivell extrem està prohibit fer foc. 

A més, alguns ajuntaments com els de Burjassot, Ontinyent i Manises han decidit tancar les instal·lacions municipals a l’aire lliure com ara parcs, jardins i poliesportius. A més, han recomanat evitar les zones de jocs infantils amb vegetació i circular amb precaució per les voreres amb arbres. 

També et pot interessar

stats