Investiguen una organització d'origen irlandés acusada de cometre l''estafa de l'asfalt' per tot Espanya

L'operació naix d'una denúncia interposada al juny de l'any 2019 per un empresari de Picassent

Una de les màquines decomissades en l'operació Ricadona
Una de les màquines decomissades en l'operació Ricadona / Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil de València investiga els autors d'una organització criminal d'origen irlandés dedicada a cometre l'estafa de l'asfalt per tot Espanya, en concret, als polígons industrials. La societat instrumental creada per a cometre els delictes facturava més de 2.000.000 d'euros a l'any.

L'operació Ricadona va començar per una denúncia interposada al juny de l'any 2019 per un empresari de la localitat valenciana de Picassent, que va manifestar haver sigut estafat per uns ciutadans d'origen irlandés.

El modus operandi del denominat en argot policial "estafa de l'asfalt" consisteix a fer que un dels membres del grup criminal es persona a les instal·lacions d'una empresa fent-se passar per representant d'una constructora, fins i tot arriba a mostrar documentació diversa per a aparentar solvència, i ofereix els serveis per a asfaltar una àrea exterior de l'empresa del client a un preu per metre quadrat molt per sota del preu de mercat, per la qual cosa les víctimes accedeixen pensant que és una oferta que no es pot rebutjar.

Una vegada signat l'acord, acudeixen al voltant d'unes 10 persones, normalment de nacionalitat irlandesa, amb maquinària com ara grues xicotetes i màquines d'aplicació de l'asfalt. Finalitzat el treball contractat i una vegada s'ha ingressat en el compte facilitat el preu convingut, els perjudicats comproven uns dies més tard que el gruix de la capa asfaltada és menor i que l'asfalt és de mala qualitat.

És freqüent, a més, que, durant els treballs s'acostume a engnyar el client, utilitzant per a això cintes mètriques trucades o modificades. D'aquesta manera es falsegen les mesures i la proposta es fa per una quantitat de metres superior al de la parcel·la i, per tant, també ací hi ha una estafa.

Els agents van poder verificar que aquesta organització criminal operava en tot el territori nacional, sobretot als polígons industrials, encara que s'han donat casos d'estafes en el cas d'organismes públics com ara col·legis.

Els perjudicats feien l'ingrés en un compte bancari que corresponia a un dels integrants de la societat instrumental creada a posta per a cometre el delicte, així s'evitava el rastreig i el destí dels fons, a més de l'evasió d'impostos i del frau a l'erari públic corresponent.

Pocs mesos després de l'ingrés dels diners en el compte, aquests eren retirats íntegrament en caixers o transferits a l'estranger per a dificultar-ne el rastreig.

Després de més de dos anys d'investigació per part dels agents de la Guàrdia Civil, s'ha identificat cinc persones, que estan investigats, a part de la persona jurídica, tres més. A més, s'ha localitzat al cap del grup criminal a l'estranger.

Per a tirar avant la investigació, la Guàrdia Civil de Picassent ha comptat amb la col·laboració d'autoritats estrangeres i comunitàries per a obtindre informació. Les diligències han sigut entregades en el jutjat de primera instància i instrucció número 3 de Picassent.

També et pot interessar

stats