Investiguen si hi ha un piròman darrere dels incendis declarats en els últims dies a la Marina Alta

Els bombers alerten de la simultaneïtat amb què es produeixen els focus i la proximitat entre ells.

Incendi declarat dilluns a Xàbia
Incendi declarat dilluns a Xàbia / @GVA112

La Guàrdia Civil i la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica investiguen si un piròman està darrere dels set incendis que s'han declarat en només tres dies en diferents punts de la comarca de la Marina Alta. Segons han assenyalat fonts pròximes a la investigació, la Benemèrita i l'administració valenciana mantenen obertes diverses línies que apunten al fet que alguns dels focs podrien haver sigut provocats.

La vesprada del dissabte se’n va declarar un al paratge de la Granota de Gata de Gorgos, en el qual les flames arrasaren un dels símbols naturals: un eucaliptus de 30 metres d'altura i plantat el 1915. L'endemà, diumenge, es va originar un altre incendi en aquest mateix paratge i s'ha descartat que es dega a un revifament de les flames. Altres tres focs es registraren aquest mateix dia, a Orba, una pineda de la Falzia de Xàbia i a Xaló. Dilluns, es va declarar un nou incendi a la Vall de Laguar, al paratge del Collao de Benimaurell, que ha calcinat una hectàrea i mitja de bosc i un altre a les Valls del Montgó, a Xàbia, que s’ha engolit una pineda. La majoria d'aquests set focs estan ja extingits. I aquest mateix dimarts a la vesprada se n'ha declarat un altre, ja controlat, a Gata de Gorgos.

L'oficial en cap del departament d'operacions del Consorci Provincial de Bombers d'Alacant, Pepe Cerdà, ha explicat que tot i que el nombre d'hectàrees calcinades és similar al comptabilitzat els estius passats, "preocupa especialment la simultaneïtat amb la qual es produeixen els focus". Segons ha detallat, en alguns dels incendis "sí que es desprén la intencionalitat de les actuacions donat el curt període en què s'han produït i la proximitat entre els focus".

No obstant això, des del Consorci Provincial de Bombers recorden que encara que bona part dels incendis que es produeixen no són intencionats, sí que es deuen a negligències humanes, com per exemple, cremes de restolls sense control. En tot cas, han recordat que està prohibit fer cremes de restes de podes i agrícoles fins a octubre i cal demanar-hi autorització.

L'incendi més greu registrat aquest estiu a la Marina Alta va tindre lloc fa deu dies a la Vall de la Gallinera i va arrasar 158 hectàrees de gran valor natural. Aquell mateix cap de setmana també es van declarar focs a Castell de Castells, els Poblets, el Verger i la Vall de Laguar. En paral·lel també es va originar un altre foc en un radi d'uns 30 quilòmetres, a la Marina Baixa, al Castell de Guadalest.

També et pot interessar

stats