Investigadors de la UPV avancen en el control de la plaga del cotonet de les Valls, que afecta els cítrics

Aconsegueixen aïllar la feromona sexual d'una malaltia que pot causar pèrdues del 50% en la collita.

Danys directes produïts pel cotonet
Danys directes produïts pel cotonet / IVIA

Investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) han aïllat i identificat la feromona del cotonet de les Valls, l'ús del qual permetrà la detecció precoç de la plaga. Aquesta pot causar pèrdues del 50% en la collita de cítrics i aquest avanç permetrà desenvolupar mètodes de control ecològics.

El cotonet de les Valls, que rep aquest nom perquè va ser detectat l'any 2009 en aquesta zona del Camp de Morvedre, és un insecte que s'alimenta de la saba de les plantes i provoca el creixement de fongs i bacteris que danyen i deprecien les collites. Un dels sectors més afectats per aquesta plaga és el dels cítrics, en el qual pot arribar a causar pèrdues de més d'un 50% de la collita en atacs severs.

Els enemics naturals d'uns altres cotonets no resulten eficaços contra aquest perquè el de les Valls requereix menors temperatures per a la seua evolució i comença a reproduir-se quan els depredadors encara no poden fer-ho. En aquest context, l'únic control possible, fins ara, era el control químic amb insecticides d'ampli espectre que provoquen desequilibris.

Davant d'aquesta situació, investigadors de la UPV del grup d'Ecologia Química Agrícola (CEQA) han aconseguit aïllar i identificar la feromona sexual d'aquesta varietat d'insecte, la qual cosa resulta clau en el desenvolupament de noves estratègies per a lluitar contra ell. Segons l'investigador Vicente Navarro, "els primers resultats són molt encoratjadors i amb els assajos previstos durant 2019 esperem poder desenvolupar un mètode de control eficaç a mitjà termini".

També et pot interessar

stats