Investigadors de la UA simulen què pot passar d'ací a cinquanta anys

Dues investigacions van dirigides a desenvolupar estratègies per a frenar els riscos de desertificació a les nostres terres

Projectes d'anticipació contra els efectes del canvi climàtic / À Punt NTC

En el dia internacional del canvi climàtic, l’equip d’À Punt s’ha desplaçat a Biar (Alt Vinalopó) i a Aiora (Vall de Cofrents), on dues investigacions universitàries simulen condicions extremes per a analitzar què pot passar d'ací a cinquanta anys. Aquestes investigacions van dirigides a desenvolupar estratègies per a frenar els riscos de desertificació a les nostres terres.

Paula Lopezosa, investigadora del Departament d’Ecologia de la Universitat d'Alacant (UA), ha instal·lat unes campanes de plàstic obert al paratge de la serra del Reconco, a Biar, per veure com afectarà l’increment de la temperatura d'ací a uns cinquanta anys en el nostre ecosistema, així com per a entendre les conseqüències. I Santiago Soliveres, investigador del Departament d’Ecologia de la UA, estudia com pot ajudar tindre ecosistemes més diversos a fer ecosistemes més resistents o resilients al canvi climàtic”. Caldrà esperar cinc anys per a obtindre els primers resultats.

La Universitat d'Alacant té un altre projecte més avançat a Aiora. En aquesta ocasió es tracta de reduir la precipitació fins a un 80% per a comprovar com respon l'ecosistema. “Sabem que la descomposició de la matèria orgànica, la producció d’arrels, la producció de fullaraca… va disminuint molt amb l’exclusió de pluja, i això pot arribar a desacoblar els cicles ecològics d’una manera important”, afirma Alejandro Valdecantos, membre del departament d’ecologia de la mateixa universitat.

També et pot interessar

stats