Investigadors de la UA creen un prototip d'esculls artificials per a la protecció i restauració de fons marins

Es tracta de suports metàl·lics que alliberen substàncies que afavoreixen el desenvolupament del fitoplàncton i que són innòcues per al medi ambient

Un detall de l'escull artificial creat per investigadors de la UA
Un detall de l'escull artificial creat per investigadors de la UA / UA

Un grup d'investigadors de la Universitat d'Alacant (UA) ha desenvolupat un prototip d'esculls artificials electrolítics per a la protecció i restauració de fons marins, que ha sigut "provat amb èxit" al port de la capital alacantina. En aquest projecte, els investigadors han col·laborat amb el port d'Alacant.

El sistema es caracteritza perquè utilitza un suport metàl·lic lleuger de qualsevol forma geomètrica fàcil de transportar i de fabricar. Durant l'etapa de fabricació, s'alliberen al medi substàncies que afavoreixen el desenvolupament del fitoplàncton i que són innòcues per a l'hàbitat marí, aconseguint així establir una major diversitat d'espècies marines sobre l'estructura mateixa. Aquest dispositiu permet la restauració d'ecosistemes marins, la purificació d'aigües marines al voltant de les estacions d'aqüicultura, així com una explotació sostenible de l'oci marí (submarinisme recreatiu).

Els investigadors encarregats del projecte han fet assajos durant 2020 i 2021 amb prototips a una escala preindustrial, incloent-hi estudis de fixació comparatius i estacionals de fauna i flora marines sobre les estructures. I el treball de camp confirma que el sistema no allibera al medi marí cap substància contaminant o tòxica i, tant en el procés de fabricació com durant la vida en servei de les estructures, es produeix una contribució a la fixació de CO₂.

A Espanya la instal·lació d'esculls artificials es remunta als anys huitanta del segle passat, segons recorda al seu web el Ministeri d'Agricultura i es va consolidar durant la dècada següent. A la Comunitat Valenciana el ministeri gestiona 42 esculls artificials a tota la costa.

També et pot interessar

stats