Investigadors identifiquen un possible marcador de resistència al tractament del càncer de mama HER2

L'estudi identifica l'envelliment dels limfòcits NK com un factor per a predir l'èxit o el fracàs del tractament amb anticossos anti-HER2.

Els doctors Joan Albanell, Ignasi Tusquets, Miguel López-Botet, Sònia Servitja i Aura Muntasell, de l'equip investigador
Els doctors Joan Albanell, Ignasi Tusquets, Miguel López-Botet, Sònia Servitja i Aura Muntasell, de l'equip investigador / Parc de Salut Mar

Investigadors de centres de Barcelona, València i Madrid han col·laborat en la identificació d'un possible marcador de resistència al tractament en el càncer de mama HER2. Aquest càncer és diagnosticat cada any a prop de 28.000 dones a Espanya.

La investigació s'ha basat en l'anàlisi de mostres de sang de 66 pacients i en estudis immunogenètics i funcionals dels limfòcits NK (natural killer cells o cèl·lules assassines naturals), l'envelliment de les quals en les pacients amb càncer de mama HER2 positiu pot servir per a predir l'èxit o el fracàs dels tractaments.

Aquesta és la conclusió d'un estudi que publica la revista Cancer Immunology Research realitzat per l'Hospital del Mar, de Barcelona, i en el qual han participat també professionals del servei d'Oncologia de l'Hospital Clínic de València, de la Fundació Jiménez Díaz de Madrid i de l'Institut Universitari Puerta de Hierro, també de Madrid.

Els resultats mostren que les pacients que en presenten un nombre elevat en sang en el moment del diagnòstic tenen una major possibilitat de ser resistents al tractament amb quimioteràpia i anticossos anti-HER2. Aquestes observacions es complementen amb estudis in vitro que mostren que els limfòcits NK CD57 tenen una menor capacitat de divisió i, possiblement, una menor capacitat d'arribar al tumor.

La doctora Aura Muntasell, primera signant del treball, ha explicat que fins ara els fàrmacs en desenvolupament s'han centrat a potenciar la capacitat citotòxica de les cèl·lules NK". "Els nostres resultats indiquen que també cal tindre en compte l'envelliment a l'hora de buscar vies per a potenciar la seua capacitat antitumoral", ha afegit.

També et pot interessar

stats