Investigadors espanyols aconsegueixen l'avanç més important contra el càncer de pulmó en trenta anys

Un nou enfocament contra la malaltia afavoreix una reducció completa del tumor en el 38% dels pacients

Investigadors espanyols han establit un nou enfocament en el tractament del càncer de pulmó
Investigadors espanyols han establit un nou enfocament en el tractament del càncer de pulmó

Investigadors espanyols han establit un nou enfocament en el tractament del càncer de pulmó que suposarà un canvi de paradigma per a tractar aquest grup de pacients, ja que han aconseguit una fita mèdica en augmentar fins al 36,8 per cent el nombre de pacients que aconsegueixen una reducció completa del tumor, enfront del 6 per cent que l'aconsegueix amb l'enfocament tradicional.

D'aquesta manera, els investigadors pertanyents al Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP) obrin la porta a augmentar el percentatge de pacients que experimenten una remissió completa del seu tumor a llarg termini. Es tracta d'un gran avanç si es té en compte que en l'actualitat només un 30% dels pacients amb aquesta classe de tumor en estadis inicials sobreviu més enllà dels cinc anys.

En el moment del diagnòstic, més d'un terç dels pacients amb càncer de pulmó tenen la malaltia en estadi inicial o localment avançat. En aquest context, ni la cirurgia ni la radioteràpia de manera única s'associen amb bons resultats. "En aquests casos sol haver-hi micrometàstasis en algun gangli, per la qual cosa la majoria dels pacients eventualment recauen i, de fet, hi ha dos terços de recaigudes sistèmiques", assenyala Mariano Provencio, president del GECP, cap d'Oncologia de l'Hospital Puerta de Hierro de Madrid, i investigador principal d'aquest estudi.

La nova estratègia terapèutica, que implica patòlegs, cirurgians, oncòlegs o radioterapeutes, consisteix a administrar la quimioimmunoteràpia abans de la cirurgia en pacients en estadis precoços. "No estem parlant d'un fàrmac únicament. Parlem d'un canvi en l'abordatge i l'estratègia terapèutica. Hem trobat una millora significativa que pot encaminar-nos a la cura d'un gran nombre d'aquests pacients després de dècades sense avanços", explica Provencio.

Aquest enfocament de tractament, també s'aconsegueix una taxa de resposta objectiva global (reducció o desaparició del tumor) és gran, ja que amb quimioimmunoteràpia van respondre el 75,4 per cent dels pacients, en comparació amb el 48,2 per cent en el grup de control. A més, permetria elevar el nombre de pacients que finalment poden ser operables: el 93 per cent dels pacients del grup de teràpia combinada es van sotmetre a cirurgia després del tractament, en comparació amb el 69 per cent en el grup de control.

"És possible que més persones s'operen amb aquest enfocament perquè aquest tractament és més efectiu per a reduir la grandària del tumor, sense afegir-hi molta toxicitat", explica el doctor Provencio.

Un dels punts forts de l'estudi espanyol és que se centra en pacients amb estadi localment avançat IIIA, amb més necessitat de millores clíniques. Per al president del GECP, "les dades del GECP contribueixen en gran manera a establir un únic estàndard d'atenció per a la malaltia operable en estadi III que aporta grans beneficis".

Precisament, els bons resultats ha motivat una aprovació ràpida per part de l'Agència Nord-americana del Medicament (FDA, per les seues sigles en anglés) perquè aquest esquema de tractament estiga disponible en centres hospitalaris nord-americans. "Esperem que Europa i, per tant, Espanya, seguisquen aquest camí perquè sens dubte és un clar benefici per a pacients amb un tumor d'alt impacte", conclou.

Les dades de l'estudi NADIM II es presentaran el pròxim 5 de juny, en el marc de la celebració del congrés de la Societat Americana d'Oncologia Clínica (ASCO). L'estudi va reclutar 86 pacients procedents de vint centres hospitalaris espanyols.

També et pot interessar

stats