La investigació del cas Erial continuarà a València i Zaplana haurà de comparéixer periòdicament

L'Audiència de València i el jutjat d'instrucció desestimen els recursos que havia presentat l'expresident de la Generalitat.

L'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana, a la Ciutat de la Justícia de València
L'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana, a la Ciutat de la Justícia de València / Arxiu

El cas Erial, en el qual s'investiguen presumptes suborns a canvi d'adjudicacions de les ITV i el pla eòlic valencià, continuarà investigant-se a València. I l'expresident de la Generalitat i exministre amb el PP Eduardo Zaplana, principal imputat de la causa, haurà de continuar compareixent periòdicament al jutjat. Així es desprén de dues resolucions, dictades respectivament per l'Audiència de València i el jutjat que instrueix el cas, que rebutgen les peticions que havia presentat Zaplana.

En la primera resolució, l'Audiència de València ha desestimat el recurs de l'expresident contra la decisió de la jutgessa del cas perquè seguira la investigació a València. La segona, que emana del jutjat d'instrucció, desestima la petició de Zaplana de suprimir o reduir les compareixences davant de l'òrgan competent: "No acredita que no faça vida normal ni que no assistisca a actes públics de tota mena com en restaurants, cafeteries o gimnasos", al·lega la magistrada.

La defensa de Zaplana va reclamar primer a la jutgessa que el procediment es remetera a Madrid, per considerar que els presumptes delictes pels quals investiguen l'expresident es van cometre a l'estranger, fora del partit judicial de València. La instructora va rebutjar l'argument i ara l'Audiència li dona la raó en una nova resolució en què assenyala que cap dels fets investigats queda dins del catàleg de delictes sobre els quals té competència l'Audiència Nacional. Recorda, a més, que les accions estan fetes "no ja només a Espanya, sinó a València i des de València", amb independència que, per assegurar els fruits de les "il·lícites" actuacions, "s'hagueren validat els investigats i les societats creades per ells d'altres persones físiques i/o jurídiques situades a l'estranger i manejaren comptes d'entitats bancàries de paradisos fiscals".

D'altra banda, la defensa de Zaplana també va demanar recentment al jutjat la supressió de les compareixences o, alternativament, una reducció. La jutgessa, després d'estudiar la petició, la denega: tant la de Zaplana com la de l'empresari Vicente Cotino, que també va reclamar aquesta possibilitat. Indica, sobre el coronavirus, que l'escenari de nova normalitat "suposa la llibertat de circulació amb la resta del món". En aquesta línia, adverteix: "Sense cap limitació de fer una vida quotidiana i si cap dels sol·licitants no està sotmés a 'tancament domiciliari per prescripció mèdica', tampoc no existeix inconvenient que puguen continuar efectuant les compareixences que els van imposar".

També et pot interessar

stats