Intervingudes 350 peces de gran valor arqueològic i 200 restes òssies en dos domicilis de Gata de Gorgos i Dénia

Les peces recuperades per la Guàrdia Civil tenen una antiguitat entre 4.000 i 5.000 anys i és una de les majors col·leccions privades il·legals a la província d'Alacant

Àmfores de diferents èpoques recuperades per la Guàrdia Civil
Àmfores de diferents èpoques recuperades per la Guàrdia Civil / Ministeri d'Interior

La Guàrdia Civil ha recuperat 350 peces arqueològiques i quasi 200 restes òssies amb una antiguitat entre 4.000 i 5.000 anys de l'interior de dos domicilis de Gata de Gorgos i Dénia. També investiga dos homes com a presumptes d'autors d'un delicte d'apropiació indeguda en la modalitat agreujada de béns de valor històric, cultural o científic.

Es tracta d'una de les majors col·leccions privades il·legals de la província d'Alacant. A causa de la gran quantitat de peces confiscades, el Museu Arqueològic de Dénia ha habilitat un lloc adequat per a depositar-les i conservar-les.

La investigació es va iniciar al novembre quan els agents van saber, a través de la Policia Local de Gata de Gorgos, que dins d'un domicili hi havia restes òssies antigues. En una primera fase, un arqueòleg de l'Ajuntament de Xàbia va datar les restes amb una antiguitat entre 4.000 i 5.000 anys.

Restes òssies antigues
Restes òssies antigues / Guàrdia Civil

Així mateix, la Guàrdia Civil va sol·licitar la col·laboració de la inspecció tècnica de la Conselleria de Cultura, que va determinar que aquesta col·lecció era il·legal, ja que no comptava amb cap document que n'avalara la tinença.

La col·laboració del propietari durant la investigació va permetre als investigadors descobrir una col·lecció més gran en un domicili de Dénia on van intervindre un gran volum de peces arqueològiques i paleontològiques.

Les peces havien sigut suposadament heretades per l'habitant actual de l'habitatge d'un familiar mort. No obstant això, no tenia cap mena de documentació que en justificara la tinença, ni havia fet cap tràmit per a regularitzar la col·lecció.

Entre les peces confiscades en aquest habitatge, destaquen cinc àmfores d'origen bètic, fenici i púnic, cinc molins de l'edat de bronze i del neolític, cinc peces d'un teler de l'època de l'Antiga Roma, un crani humà, una magrana de ferro, diverses boles de canó del s. XVIII, més de 1.000 tessel·les que formaven mosaics de l'època romana i diversos fòssils ammonites i nàutils.

Peces recuperades als domicilis de Dénia i Gata de Gorgos
Peces recuperades als domicilis de Dénia i Gata de Gorgos / Guàrdia Civil

També hi ha material ceràmic del període comprés des de l'edat del bronze fins a mitjan segle XX, diversos ungüentaris romans, eines de sílex del paleolític, mitja espasa del segle XII, fauna i malacofauna arqueològica i material laterici romà i gran quantitat de fòssils.

Entre els objectes i la documentació confiscada, els investigadors han trobat un gran nombre de quaderns, tots manuscrits pel familiar mort. Hi apareixen notes dels llocs exactes on es trobaven les peces intervingudes.

L'estudi dels especialistes podria ajudar a datar l'origen i el context de les peces, augmentant amb això el valor d'aquestes, i fins i tot facilitar la localització de nous jaciments arqueològics, segons les mateixes fonts.

Les dues investigacions s'han comunicat al jutjat de primera instància i instrucció número 1 de Dénia.

Ceràmica antiga
Ceràmica antiga / Guàrdia Civil

També et pot interessar

stats