Les intervencions quirúrgiques de vesprada, suspeses per segona jornada consecutiva

La Conselleria de Sanitat ha signat una nova resolució que millora les tarifes i assegura que al gener es revisarà el pla de xoc.

Personal sanitari opera un pacient en un quiròfan
Personal sanitari opera un pacient en un quiròfan / GVA

Desenes d’intervencions quirúrgiques programades en els hospitals públics valencians les han cancel·lades per segona vesprada consecutiva per la discrepància de metges i infermers amb les retribucions que ofereix la Conselleria de Sanitat. 

Fonts sindicals consultades per À Punt Mèdia han informat de la suspensió de totes les intervencions vespertines a l’Hospital de Castelló, mentre que altres centres com La Fe de València i el de Sant Joan d’Alacant només han efectuat les operacions més urgents, com les neurocirurgies o casos amb pacients d’infantil.

En les pròximes hores els professionals sanitaris faran diverses reunions amb les gerències dels diferents centres hospitalaris per a conéixer els detalls i l’aplicació pràctica de la nova oferta salarial de la Conselleria de Sanitat per a retribuir les operacions quirúrgiques fora d’horari.  

El personal sanitari es va desapuntar d’aquestes intervencions aquest dilluns en una primera jornada de protesta que va paralitzar els quiròfans de la majoria dels hospitals públics valencians. 

Nova resolució

La Conselleria de Sanitat ha signat aquest dimarts una nova resolució que recull algunes de les reivindicacions del personal sanitari, i millora les tarifes, encara que insisteix que al gener es revisarà el pla de xoc. Accepten pagar les intervencions de vesprada a 309 euros per als metges i 200 per al personal d’infermeria. A més, introdueix el pagament per hores i no per intervencions en alguns casos excepcionals. 

La titular de Sanitat, Ana Barceló, ha explicat a Oriola, al Baix Segura, que confia a  arribar a un acord amb el personal sanitari en el marc de les converses sobre la millora de les retribucions per a les operacions. En aquest sentit, ha dit que espera que l’acord s’implemente al 2019.    

El personal de cirurgia, d’anestèsia i d’infermeria dels centres sanitaris d’Alacant, València i Castelló no està d’acord amb les retribucions previstes per la Conselleria de Sanitat, i es nega a fer intervencions si no els paguen més per l’activitat. Per això, molts hospitals públics valencians no programen operacions de vesprada.  

La consellera ha remarcat que les retribucions que els metges rebutgen són només per a novembre i desembre, i que la Generalitat ha pressupostat 17 milions d’euros perquè aquestes operacions, que han de fer-se fora de l’horari laboral, puguen dur-se a terme.

També et pot interessar

stats