Interior reservarà places per a dones en les oposicions a la Guàrdia Civil

Els percentatges en cada convocatòria oscil·laran entre un mínim del 25 % i un màxim del 40

Agents de la Guàrdia Civil amb el detingut a Silla
Agents de la Guàrdia Civil a Silla en una imatge d'arxiu / Guàrdia Civil

El Ministeri de l'Interior vol que abans de 2030 ingressen en les forces de seguretat de l'Estat un 40% de dones, per a això impulsarà mesures que les animen a presentar-se a les oposicions, de manera que la Guàrdia Civil reservarà entre un 25 i un 40 % de places per a les aspirants i la Policia Nacional permetrà ajornar les proves si l'alumna està embarassada.

El Ministeri de l'Interior informa aquest dimecres en un comunicat d'aquestes iniciatives després de constatar que, si bé els avanços en quatre dècades d'accés de la dona a aquests cossos policials són "innegables", els actuals percentatges són "insuficients" —16,7% de dones en la Policia Nacional i 8,9% en la Guàrdia Civil— d'acord amb la realitat sociodemogràfica a Espanya.

Per aquesta raó, Interior posarà en marxa mesures que afecten els processos d'accés a Policia Nacional i Guàrdia Civil amb l'objectiu que augmente el nombre de dones que aspiren a ingressar en cadascun dels cossos.

Guàrdia Civil

En el cas de la Guàrdia Civil, aquestes iniciatives es tradueixen en una reforma de la Llei de Règim de Personal. S'introduirà un canvi legal sobre les convocatòries del cos, tant d'accés com de promoció.

La mesura més destacada de les incloses en aquesta reforma consisteix a fixar, en cada procés selectiu d'accés a l'escala de caps i guàrdies, un percentatge de places reservades a dones, que en cada convocatòria oscil·larà entre un mínim del 25 % i un màxim del 40.

Aquest percentatge operarà en les tres modalitats d'accés al cos: l'oposició lliure, l'accés des del Col·legi de Guàrdies Joves Duc d'Ahumada i la passarel·la reservada als membres de les Forces Armades.

Després de cada procés de selecció, la llista d'aspirants admesos en la Guàrdia Civil s'elaborarà segons la puntuació obtinguda en les diferents proves que ho componen. Però, per a assegurar la cobertura del percentatge de places reservat a les dones, aquestes tindran preferència sobre els candidats homes sempre que, superat l'aprovat, la diferència de punts entre tots dos no siga superior al quinze per cent.

Interior recorda que en les convocatòries de 2019, 2020 i 2021, 56.321 aspirants van concórrer a les proves d'accés a la Guàrdia Civil, dels quals només 19.187 eren dones, un 25,4 %. Resoltes aqueixes tres convocatòries, dels 5.097 aprovats, només el 21 %, 1.358, van ser dones.

Policia Nacional

Per part seua, el Ministeri de l'Interior prepara ja, per a elevar-lo al Consell de Ministres aquest mateix mes, el reial decret de Processos Selectius de la Policia Nacional, que inclou una sèrie d'iniciatives per a augmentar la presència femenina en les llistes d'aspirants a ingressar en el cos mitjançant oposició lliure.

La mesura més destacada és l'eliminació del requisit d'alçada mínima, fins ara fixat en 160 centímetres, que suposava una discriminació per a la dona respecte a la seua alçada mitjana.

A més, les dones que aspiren a ingressar en la Policia Nacional podran ajornar les proves de selecció si estan en període gestant, de part o de postpart, ajornament que també serà efectiu per a la realització o finalització del curs d'accés a les pràctiques policials corresponents si qualsevol d'aquestes situacions es produïra una vegada superades les proves d'ingrés.

Tant les dones com els homes que hagen d'ajornar la seua incorporació al curs d'ingrés per embaràs, naixement, adopció o acolliment d'un menor rebran l'alta com a funcionaris en pràctiques, per la qual cosa no veuran reduïda l'antiguitat en la funció pública.

Segons exposa Interior aquestes mesures estan dissenyades per a incrementar el percentatge de dones aspirants a ingressar en la Policia Nacional. Si en 2019 van ingressar 738 dones dels 2.606 aprovats, el 28,3 %, en 2021 aquest percentatge va créixer al 32,6 (758 dones de 2.328).

També et pot interessar