Interior desmenteix que haja organitzat trasllats de migrants des de Canàries

El desmentit arriba després que diversos mitjans relacionen l'arribada de migrants amb viatges organitzats i a la denúncia efectuada per un sindicat policial.

Una de les terminals de l'aeroport de Manises.
Una de les terminals de l'aeroport de Manises.

El Ministeri de l’Interior ha remés un comunicat als mitjans desmentint les informacions publicades sobre el trasllat de migrants des de Canàries a la Península i remarcant que “no organitza, ni gestiona, ni finança trasllats de migrants”. El comunicat insisteix que “ni ho ha fet en el passat ni ho fa en l’actualitat” i que les informacions aparegudes en els mitjans “són falses i no tenen rigor”.

El desmentit arriba després que diversos mitjans relacionen l'arribada de migrants en vols amb viatges organitzats pel Ministeri i a la denúncia efectuada per un sindicat policial.

Aquest dimecres almenys setze persones marroquines van ser detingudes en arribar a València en un vol des de les illes Canàries. Dues d'elles van donar positiu en coronavirus i han sigut traslladades de manera preventiva a l'Hospital La Fe. Les altres catorze estan en quarantena a les antigues instal·lacions de La Fe a Campanar.

A la seua detenció s'afig la denúncia d'un sindicat policial sobre un presumpte trasllat de centenars de persones des de les Canàries fins a València i Alacant, un fet del qual no tenen constància les organitzacions socials de les dos ciutats. El Consell també nega aquestes arribades, però l'oposició demana la compareixença de Puig.

El Sindicat Unificat de Policia denuncia que durant el pont han arribat a la Comunitat Valenciana 400 migrants procedents de les Canàries, principalment a València i Alacant. Asseguren que s'han traslladat en vols regulars sense fer-los PCR prèvies. I demanen explicacions al govern espanyol.

La polèmica està sobre la taula. Les organitzacions socials tant de València com d'Alacant consultades per À Punt asseguren que no han atés més persones de les habituals. També des del Consell afirmen que no tenen constància de cap arribada massiva de migrants procedents de les Canàries. Però l'oposició política ha demanat explicacions. Ciutadans demana informació sobre aquest suposat trasllat de migrants, i el Partit Popular, la compareixença urgent de Ximo Puig.

La immigració també centra una vegada més el debat polític a Madrid, on PP i VOX han demanat la compareixença del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska. Des del govern insisteixen que no hi ha hagut trasllats massius ni vols organitzats des de les Canàries a la Península i que només s'han autoritzat vols puntuals per reagrupaments familiars.

Puig: "No són vols organitzats per ningú, són persones que van en vols"

Preguntat durant un acte a Castelló de la Plana, el president de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha limitat a dir que la Generalitat garantirà que tot aquell que arribe a la Comunitat Valenciana ho faça en les condicions sanitàries que corresponen. Preguntat per si el Consell desconeixia els vols arribats a l'aeroport de Manises, Puig ha remarcat que “no són vols organitzats per ningú, són persones que van en vols. Nosaltres no tenim coneixement d'allò que fan les persones lliurement”, s'ha limitat a dir.

En el mateix sentit, des del Ministeri de l'Interior es reitera que els immigrants que arriben a les costes espanyoles són persones en situació irregular i, per tant, tenen obert un expedient d'expulsió, si bé aquests migrants disposen de llibertat deambulatoria mentre es tramita i finalment s'executa la seua repatriació.

Des d'Interior recalquen aquesta explicació després de les polèmiques arribades amb avió en els últims dies d'immigrants des de les Canàries a diferents punts de la Península, com ara Granada, Màlaga, Sevilla, Alacant o València, en vols comercials. Uns trasllats que no estan organitzats ni gestionats pel govern, en concret el Ministeri de l'Interior, que dins del seu àmbit de competència autoritza “molt puntualment” reubicacions de migrants dins del sistema d'acolliment, sempre prioritzant perfils de protecció internacional i de col·lectius vulnerables.

També et pot interessar

stats