Avís roig per temperatures extremes al litoral sud de la província d'Alacant

Molts municipis es preparen per a superar els 40 ºC

Una jove veu aigua per a refrescar-se durant un episodi d'altes temperatures
Una jove veu aigua per a refrescar-se durant un episodi d'altes temperatures / Shutterstock

Diversos municipis, principalment de les comarques del sud, comencen a adoptar mesures per a combatre les elevades temperatures previstes per a aquest dimecres, ja que la previsió és que la nova massa d'aire càlid que arriba des del nord d'Àfrica faça pujar els termòmetres fins als 40 ºC i més. Els municipis han suspés o recomanat parar, entre altres, les activitats esportives a l'aire lliure i també han emés recomanacions perquè la població es protegisca de les elevades temperatures.

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha activat el nivell roig d’alerta (risc extrem) per temperatures màximes al litoral sud de la província d’Alacant, on es podrà arribar als 42 ºC de màxima a la meitat oest del litoral sud, mentre que per a la resta del sud de la costa la previsió és de màximes d’entre 36 i 39 ºC. Concretament, l'avís roig, que comença dimecres a les 13:00 hores i acaba a les 21:00 hores, afecta el Baix Segura i el Baix Vinalopó, i part del Vinalopó Mitjà, l'Alacantí i la Marina Alta. Aquest nivell d'emergència per altes temperatures és molt poc habitual, per això les actuacions dels consistoris per a minimitzar l'afectació que puga tindre sobre la població.

Així mateix, la Conselleria de Sanitat ha establit aquest dimarts l'alerta de risc sanitari roig (alt) a setze comarques, nivell taronja (mitjà) a dihuit i s'espera una nit tòrrida (marcada amb color fúcsia) en diversos municipis del Comtat, l'Alacantí i la Marina Baixa. Es pot consultar el mapa complet amb les alertes detallades per comarca en el web de Sanitat.

Davant d’aquesta previsió, a Elx (Baix Vinalopó) s’han suspés els campus esportius a les instal·lacions municipals aquest dimecres, 19 de juliol. Així mateix, la piscina municipal de la ciutat esportiva serà d'accés gratuït durant tota la jornada.

Crevillent, per la seua banda, ha tancat totes les instal·lacions municipals a l’aire lliure i ha suspés totes les activitats que s’hi havien de fer, segons ha informat el consistori en un comunicat. A més, romandran tancats el parc de Montaña i el barranc de San Cayetano i l’àrea recreativa de la Palaya, i es prohibeix fer activitat física en instal·lacions esportives municipals i parcs públics. 

L’Ajuntament d’aquest municipi del Baix Vinalopó ha emés també una sèrie de recomanacions com ara no fer activitats físiques ni esportives a l’aire lliure i, sobretot, en les hores de més intensitat de calor i exposició al sol. També abstindre’s de fer qualsevol mena d’esport a la serra durant els dies que estiga actiu l’avís de risc extrem.

 A més, l'Ajuntament de Canals (Costera) ha decidit que aquest dimarts i demà dimecres prendre el bany a les piscines municipals que hi ha al poliesportiu de la ciutat siga debades. Això sí, fins a completar l'aforament.

Altres municipis afectats per l’alerta d’Aemet com ara Benferri, Benejússer i el Pilar de la Foradada (Baix Segura) encara no han posat en marxa mesures específiques contra la calor, però sí que han fet recomanacions a la població perquè es protegisca de les elevades temperatures. Beure molta aigua, fugir del sol i protegir-se’n adequadament amb protectors solars i barrets, vestir amb roba de colors clars i limitar l’activitat física i evitar eixir de casa en les hores de més calor són algunes d’aquestes. També aconsellen tancar bé portes i finestres durant el dia i obrir-les a la nit per a ventilar.

Pel que fa als hàbits saludables es recorda que cal evitar les begudes alcohòliques, ensucrades i amb cafeïna perquè poden augmentar la deshidratació. També és important menjar fruita i verdura, però no fer àpats abundants i beure encara que no es tinga set, almenys dos litres d’aigua al dia.

Igualment, es destaca que cal tindre cura de les persones especialment vulnerables —les més menudes, les més majors i les malaltes i dependents— i no deixar mai ningú tancat en un cotxe, tampoc animals. 

Per la seua banda, l'Ajuntament d'Alacant (Alacantí) ha activat el protocol enfront del risc de temperatures màximes i ha recomanat "extremar" les mesures preventives als ciutadans davant els efectes de la pujada de les temperatures i de la calor que es registren. La Regidoria de Benestar Social ha posat en marxa mesures dirigides a les persones sense llar amb el repartiment d'aigua, crema solar i gorres. A més, recomana resguardar-se del sol, beure aigua per a hidratar-se, reduir l'exercici físic, evitar eixir en les hores de més calor, i utilitzar protecció solar i gorra, i s'ha difós la campanya "Protegeix-te enfront de l'Onada de calor".

També et pot interessar

stats