La Guàrdia Civil intercepta 31 quilos de gamba roja, polp de roca i rap il·legals a Santa Pola

Els infractors s'enfronten a sancions d'entre 601 i 60.000 euros

El passat 13 de desembre els agents del Seprona van trobar irregularitats en una inspecció en el port de Santa Pola
Els agents del Seprona van trobar irregularitats en el port de Santa Pola / Guaria Civil

El Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil d'Alacant ha intervingut en el port del municipi de Santa Pola (Baix Vinalopó) 12 quilos de gamba roja, 16 quilos de polp de roca i 3,5 quilos de rap que estaven comercialitzant-se sense haver sigut presentats a primera venda en la llotja. A més, els exemplars de polp i rap eren immadurs, segons ha informat l'institut armat en un comunicat.

La gamba roja ha sigut requisada de manera cautelar per a la presentació a primera venda. Una vegada que passe els pertinents controls realitzats pels veterinaris, podria ser comercialitzada de manera regular. Per contra, la resta ha sigut aprehés per a destruir-ho, segons la mateixa font.

Els infractors s'enfronten a sancions d'entre 601 a 60.000 euros

Els presumptes infractors, tres vaixells pesquers i un comerciant minorista, han sigut denunciats davant l'autoritat competent, que és la Secció de Pesca Marítima de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, en haver procedit a la venda il·legal de part de la mercaderia. S'enfronten a sancions d'entre 601 a 60.000 euros per suposades infraccions greus recollides en la Llei 3/2001 de Pesca Marítima de l'Estat.

Requisits indispensables per a la comercialització de la pesca

Segons la nota de premsa de l'institut armat, "la primera venda és la que es realitza en els punts establits a aquest efecte (normalment, la llotja), en ocasió del desembarcament de la mercaderia", on "s'acrediten documentalment el preu del producte pesquer i la seua traçabilitat. Una vegada presentat en la llotja, el producte serà declarat i passarà els controls sanitaris necessaris per a la seua comercialització".

La comercialització de peix sense haver passat per aquesta primera venda impedeix tindre una informació fidedigna sobre l'espècie de la qual es tracta, el seu preu, el seu origen, la seua conservació i les dates de consum òptim, entre altres dades indispensables. D'altra banda, l'ocultació de la pesca obtinguda impedeix que es puga portar un control real de les captures totals de cada espècie dins d'un calador determinat.

Així mateix, no respectar la maduresa dels exemplars en capturar-los i sobrepassar el contingent de pesca que correspon al calador, "a més de posar en perill la supervivència de les espècies, va en contra de les possibilitats alimentàries futures de tots", ha advertit la Guàrdia Civil.

També et pot interessar

stats