Intenses negociacions en el final de la Cimera del Clima

Aquest és l'últim dia de la COP25, que no ha aconseguit avanços ni mesures concretes.

VÍDEO | Intenses negociacions en el final de la Cimera del Clima

Aquest divendres és l'últim dia de negociacions en la Cimera del Clima de Madrid. I no s'ha consensuat un acord global contra el canvi climàtic, l'objectiu de la COP25. Les organitzacions ecologistes ja fa dies que denuncien que s'ha perdut una gran oportunitat i qualifiquen la cimera de “fracàs”. Per exemple, Greenpeace i el moviment estudiantil Fridays For Future, que exigeixen mesures urgents contra el canvi climàtic. 

La situació l'ha il·lustrada el secretari d'estat de Medi Ambient, Hugo Morán, en dir que hi ha un bloc de països convençuts que s'avança en la negociació i una societat que continua esperant. No obstant, Morán, quan falten poques hores perquè tanque la COP25, encara manté “l'esperança que aquesta cimera siga capaç de donar les respostes adequades sobre la capacitat d'acord de la comunitat internacional”.

De fet, s'acaba de donar a conéixer que les negociacions avancen en aquest sentit i que podrien allargar-se fins demà, encara que la presidència xilena –liderada per Carolina Schmidt– pretén tindre llest el document perquè la cimera mundial finalitze aquest divendres. L'escull principal continua en la regulació dels mercats de carboni.

Vora dos setmanes de negociacions

Des de dimarts passat –quan van arribar a Madrid ministres i representants d'alt nivell per a participar en les negociacions– i fins hui, aquesta cita ha comptat amb pocs avanços polítics. En aquest sentit s'ha pronunciat el secretari general de Nacions Unides, Antonio Guterres, qui a primera hora d'aquest divendres apel·lava en el seu compte de Twitter a una major ambició entre tots els països per a evitar que les temperatures pugen més de 1,5 graus.

Per la seua banda, la ministra espanyola en funcions per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va admetre aquest dijous que “les tensions” en les negociacions de la COP25 se centren en la disparitat dels països sobre el ritme de la seua ambició climàtica.

També et pot interessar

stats