La intel·ligència artificial aplicada al canvi climàtic: com pot ser el teu carrer d’ací a uns anys?

El projecte This Climate Does Not Exist permet simular la destrucció de l’emergència climàtica sobre qualsevol població del planeta

Efectes del canvi climàtic recreats amb Intel·ligència Artificial
Efectes del canvi climàtic recreats amb intel·ligència artificial

Quan sents parlar de canvi climàtic, visualitzes el carrer on vas créixer negat per l’aigua? T’imagines la teua casa arrasada pel foc? O els paisatges del teu poble tapats per una capa de contaminació?

Aquelles persones que respondrien “No” són la raó per què s’ha creat This Climate Does Not Exist. Aquest joc de paraules que recorda la famosa web  thispersondoesnotexist.com —que emprava la intel·ligència artificial per a crear imatges realistes de gent ficitícia— dona nom a un projecte cridaner que pretén portar la conscienciació per l’emergència climàtica a un altre nivell. 

Perquè el planeta faça front a la crisi climàtica, tots hem d'actuar com si les nostres llars s'hagueren vist afectats directament. This Climate Does Not Exist - Quebec AI Institute

Concretament, aquesta inciativa desenvolupada per una trentena de científics del Quebec AI Institute (MILA) durant dos anys, es materialitza en un web que permet simular els efectes destructius del canvi del clima pràcticament en qualsevol població del món mitjançant intel·ligència artificial. 

La ferramenta superposa en pocs minuts un filtre sobre imatges de Google Maps que permet imaginar com seria qualsevol carrer del món d’ací a uns anys, si no fem res per aturar el calfament global i la contaminació del planeta. Per aconseguir-ho, el web utilitza una classe d'algorismes anomenats Xarxes Generatives Antagòniques o GAN, també dissenyades per investigadors del MILA, que s'utilitzen àmpliament per a generar imatges molt realistes, com les dels coneguts com a Deep Fakes.

La motivació de l’equip del MILA és tractar de generar la consciència sobre l’amenaça dels desastres naturals i la contaminació que una persona té quan veu els efectes sobre allò que té més pròxim.

"Si no es fa res prompte, podem esperar grans pertorbacions climàtiques", explica el científic Yoshua Bengio, cap de l’equip d’investigació que hi ha darrere de This Climate Does Not Exist. “Mostrant imatges de com el canvi climàtic podria afectar els llocs que apreciem, els riscos del canvi climàtic es fan molt més reals i personals”, afig.

El projecte ha seleccionat tres símptomes de l’emergència climàtica derivats de l’activitat humana: les inundacions i els focs causats per la intensificació i major freqüència dels esdeveniments meteorològics extrems, i el deteriorament de la qualitat de l’aire a causa de l’activitat humana. 

A continuació es pot visualitzar com poden afectar les inundacions a alguns dels racons més icònics de Castelló, València o Alacant. Però pots provar com afectaria el teu poble o qualsevol carrer del món.

També et pot interessar

stats