Intel·ligència artificial per ajudar a seleccionar el millor espermatozoide per a fecundar l'òvul

Experts exploren l'ús de la IA per a elevar les taxes d'èxit dels embarassos en la trobada mèdica "La salut reproductiva de la dona del segle XXI" en les instal·lacions de l'Institut Bernabeu d'Alacant

Il·lustració d'esperma i òvuls en el microscopi
Il·lustració d'esperma i òvuls en un microscopi / Maxx-Studio

El paper de la intel·ligència artificial (IA) per a elevar les taxes d'èxit dels embarassos, per exemple, mitjançant la selecció del millor espermatozoide per a fecundar l'òvul, és un dels eixos que centrarà la trobada mèdica "La salut reproductiva de la dona del segle XXI", que se celebra aquest divendres a les instal·lacions de l'Institut Bernabeu d'Alacant

La jornada s'emmarca dins dels actes de commemoració del Dia de les Dones i servirà per a posar sobre la taula algunes de les últimes tècniques i treballs científics en aquest camp, molts encara en fase de laboratori, per part d'experts de diferents centres investigadors i hospitals.

L'edat mitjana per a tindre el primer fill frega els 32 anys

Els debats giraran entorn de la medicina reproductiva i el rellotge biològic i el desenvolupament futur d'aquestes ciències amb la constatació que la dona retarda cada vegada més el moment de ser mare. La mitjana a Espanya per a tindre el primer fill frega els 32 anys, quan fa diverses dècades la taxa se situava en 26.

La codirectora mèdica de l'Institut Bernabeu, Andrea Bernabeu, plantejarà els beneficis de la intel·ligència artificial per a millorar els resultats dels tractaments de reproducció en un moment en el qual ja s'havia arribat al llindar de taxes d'èxit.

La IA pot ajudar a entendre millor les dades i optimitzar els tractaments per a donar millors resultats dins de l'objectiu final d'aconseguir el desitjat embaràs Andrea Bernabeu - Codirectora mèdica de l'Institut Bernabeu

La intel·ligència artificial estudia els ovòcits i facilita determinar les possibilitats que tenen d'anar avant en funció de cada dona, la qual cosa suposa un pas més perquè fins ara s'ofereixen a les pacients les possibilitats d'èxit a partir de paràmetres genèrics, com l'edat.

La IA classifica els espermatozoides

Quant al paper de l'home, les tècniques d'intel·ligència artificial aplanen el procés de selecció espermàtica i això és així perquè els sistemes d'IA contribueixen a identificar la morfocinètica de l'esperma per a saber quin és el millor perquè prospere l'embaràs.

La IA classifica els espermatozoides i els manté identificats perquè puguen ser seleccionats per un microscopi amb injector per a implantar-los en l'òvul.

Predir quin és el millor embrió

En el cas dels embrions, la IA permet valorar la seua evolució dins de les incubadores i predir quin és el que té més possibilitats d'implantar, segons la codirectora mèdica de l'Institut Bernabeu.

Andrea Bernabeu ha posat de manifest que algunes d'aquestes tècniques encara no s'apliquen als pacients en la fase clínica, encara que es farà prompte perquè aquest camp de la salut reproductiva avança a gran velocitat des de ja un llunyà 1978 en què l'ésser humà va aconseguir crear embrions fora d'un cos.

Des de llavors, es calcula que hi ha huit milions de persones al món fruit d'aquestes tècniques de reproducció assistida.

També et pot interessar

stats