Les institucions lingüístiques de la Comunitat Valenciana, Catalunya i Balears acorden col·laborar en unes normes comunes

Es comprometen a treballar per un "model normatiu unitari i respectuós amb la variació geogràfica de la llengua".

Façana exterior del monestir de Sant Miquel dels Reis, seu de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua
Façana exterior del monestir de Sant Miquel dels Reis, seu de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua / À Punt NTC

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), l’Institut d'Estudis Catalans (IEC) i la Universitat de les Illes Balears (UIB) han signat un protocol de col·laboració per a acordar una normativa inclusiva i unitària per a la llengua comuna.

Es persegueix establir un "model normatiu de la llengua comuna que siga unitari i respectuós amb la variació geogràfica de la llengua", segons ha explicat l'IEC. El president d’aquesta institució, Joandomènec Ros; el president de l'AVL, Ramon Ferrer, i el rector de la UIB, Llorenç Hugue, han signat un protocol a través del qual les tres institucions s'insten a establir i facilitar els instruments necessaris per a fer possible aquest objectiu compartit.

En compliment d'aquest acord, l'IEC està elaborant u nou diccionari normatiu que respecte els acords "amb la prioritat posada en les formes convergents" de la llengua, però recollint i respectant les variacions internes de cada territori.

Amb aquest projecte, les tres entitats volen "reforçar la unitat de la llengua i, al mateix temps, facilitar la identificació en el model normatiu de tots els parlants del domini lingüístic.

També et pot interessar

stats