Insomni i falta d’aire: així afecta l’apnea del son

Segons un estudi de la Societat Espanyola del Son, huit de cada deu persones pateixen esta malaltia però no estan diagnosticades. Amb el temps, poden desenvolupar somnolència diürna, cansament i, fins i tot, trastorns de conducta

  

Apnea del son / À Punt NTC

Manuel Escuder ha sigut diagnosticat amb apnea del son. A l'hora de dormir, les vies respiratòries se li tancaven i la falta d'oxigenació li impedia aprofundir en les fases del son. L’apnea del son és un trastorn que impedix aconseguir un descans reparador. Segons un estudi de la Societat Espanyola del Son, huit de cada deu persones pateixen aquesta malaltia, però no estan diagnosticades. Amb el temps, poden desenvolupar somnolència diürna, cansament i, fins i tot, trastorns de conducta.

“M'adormia conduint, treballant, i com més hores dormia, més son tenia. M’alçava cansat”, ha explicat Manuel a un equip d’A Punt Notícies. 

Ara, a través d'un estudi de la qualitat del son, la doctora Maribel Andrés, cap de servei de neurofisiologia de l'Hospital Vithas Castelló, li l’ha pogut diagnosticar. “És la falta d'oxigen la fa que els cervell s'espavile mentre s'està adormint i que no es puga produir una profundització i una reparació bona de la son" ha assegurat la doctora. 

Amb l’ajuda d’uns elèctrodes l’equip del centre pot monitoritzar el ritme cardíac i el son de Manuel. Quan es detecta l'apnea, la doctora desperta el pacient i li posa este aparell: és un CPAP, que expulsa aire i l'ajuda a respirar. D’aquesta manera, "es reprén l'activitat cerebral amb un son de bona qualitat" segons explica Maribel Andrés. 

En alguns casos, la causa de l'apnea es pot operar, però només amb el CPAP ja es nota una millora significativa, com comparteix el pacient Manuel Escuder: "Des que use el CPAP, m'alce molt més despert, descanse molt millor, puc fer una vida normal", destaca. 

Aquest tractament causa un gir de 180 graus en la qualitat de vida dels pacients diagnosticats amb apnea del son.

També et pot interessar

stats