Inicien a Gandia les excavacions per a localitzar 60 republicans víctimes del franquisme

Seran tres setmanes de treballs per a trobar les fosses on poden estar els cossos de represaliats assassinats l’agost de 1939.

Zona del cementeri de Gandia on han començat les excavacions per a localitzar les víctimes de la represió franquista
Zona del cementeri de Gandia on han començat les excavacions per a localitzar les víctimes de la represió franquista / Ajuntament de Gandia

Gandia ha iniciat al cementeri els treballs d'excavació per a localitzar les fosses amb les restes de més de seixanta persones assassinades pel franquisme. Es tracta d'una primera intervenció, de quinze dies aproximadament, centrada en la zona on una de les famílies dels represaliats va indicar que podrien haver-hi set persones afusellades el 7 d'agost de 1939.

Aquesta campanya, subvencionada per la Diputació de València, pretén localitzar algunes de les fosses amb més de seixanta republicans de la Safor i altres comarques valencianes, que van ser afusellats al cementeri de Gandia, segons apunten els testimonis i el georadar.

En funció dels treballs d'excavació i d'exhumació, s'actuarà durant tres setmanes o s'intentarà obrir algunes de les altres fosses. La intenció és trobar almenys una fossa, encara que, en cas de trobar restes amb evidència d'afusellaments, caldrà comparéixer al jutjat, segons han puntualitzat des del consistori.

"El mal que el franquisme va fer a les nostres famílies és irreparable, però hui obrirem una nova etapa en la història de Gandia i per fi les nostres filles i fills sabran el que va passar després de la Guerra Civil i el que significa una dictadura", ha declarat Núria Martín, presidenta de l'Associació de Víctimes del Franquisme de Gandia.

També et pot interessar

stats