El infermers reclamen un protocol unificat per als professionals que rastregen els contagis de coronavirus

Els professionals indagaran en la mobilitat o les relacions socials dels pacients per a evitar l’expansió del virus.

El infermers reclamen un protocol unificat per als professionals que rastregen els contagis de coronavirus
El infermers reclamen un protocol unificat per als professionals que rastregen els contagis de coronavirus

Un miler de professionals d’infermeria s’encarregaran d’ací a unes setmanes de rastrejar la mobilitat o les relacions socials que han mantingut els pacients valencians susceptibles de presentar la Covid-19. El Col·legi d’Infermeria de València veu amb bons ulls la iniciativa, però reclama un protocol unificat perquè el seguiment de la malaltia resulte eficaç a tot Espanya.

El personal específic per al seguiment de les persones contagiades o en risc d’estar-ho és una de les iniciatives que ha anunciat la Generalitat per a avançar en la detecció precoç de la malaltia.

Per la importància que tindrà aquesta informació per a frenar l’expansió dels contagis, el representant dels infermers ha destacat en les Notícies de la nit la necessitat de “disposar d’un protocol unificat a tot Espanya per a processar la informació i fer un estudi seriós de la traçabilitat” de la malaltia.

El president del Col·legi d’Infermeria, Juan José Tirado, creu que la iniciativa alleujarà la pressió de l’atenció primària i alliberarà el personal d’infermeria que treballa actualment als centres de salut, especialment si es té en compte que “la Comunitat Valenciana està la tercera per davall” en la ràtio dels infermers de cada comunitat autònoma.

Preparats per a interpretar les dades

Tot i que des d’aquesta entitat professional desconeixen els detalls de la iniciativa anunciada per la Generalitat, creuen que els infermers són el perfil idoni per a aquesta tasca de rastreig, ja que “no s’han de preparar res, perquè s’han estat formant a la universitat” per a interpretar les dades dels pacients.

A més, com ha destacat Tirado en la seua intervenció en À Punt, el secret professional i el codi deontològic que segueixen els professionals de la infermeria permet dur a terme les indagacions dels pacients amb garanties de privacitat en la seua història clínica.

Aquests professionals telefonaran als pacients per comprovar com es troben, una vegada detectada la Covid-19 i, en el cas de la detecció precoç, els infermers rastrejaran els llocs on ha estat el pacient diagnosticat de coronavirus, les persones amb qui ha mantingut contacte els últims dies, les seues relacions professionals, entre altres aspectes, amb la finalitat de detectar possibles persones a qui haja pogut contagiar el virus.

També et pot interessar

stats