La indústria del plàstic i del reciclatge demana una legislació unificada

Segons dades de l'any 2016, a la Comunitat Valenciana el reciclatge de l'envàs domèstic és superior a la mitjana estatal.

A la Comunitat Valenciana, el reciclatge de l'envàs domèstic és superior a la mitjana estatal
A la Comunitat Valenciana, el reciclatge de l'envàs domèstic és superior a la mitjana estatal

Discrepàncies en la regulació de l'ús del plàstic de les comunitats autònomes. La indústria del plàstic i del reciclatge ha demanat una legislació unificada en els diferents territoris, així com dels possibles problemes que pot crear anticipar-se a la regulació comunitària.

En autonomies com Navarra ja compten amb una nova llei de residus, i Balears disposa d'una regulació sobre aspectes que encara no ha determinat la regulació comunitària, com és la substitució del plàstic per productes compostables o biodegradables.

Segons han advertit representants del sector en una trobada en l'institut tecnològic del plàstic AIMPLAS, la regulació hauria de fomentar l'economia circular i no introduir barreres de mercat, com ha ocorregut amb el cobrament per l'ús de bosses de plàstic en comerços des de juliol.

La caiguda generalitzada de les vendes de borses és un exemple d'açò però, segons el responsable de Màrqueting de Plásticos Romero, Pedro Melgarejo, existeixen alternatives com introduir més d'un setanta per cent de plàstic reciclat per a afavorir l'economia circular.

A més, defensen la conscienciació com la millor eina per a preparar-se davant d'un canvi de paradigma dels residus plàstics. Tampoc descarten l'eficàcia de les multes al consumidor, de la mateixa manera que es penalitza tirar fem a la naturalesa, encara que reconeix la impopularitat d'aquesta mesura.

Els plàstics biodegradables com a solució

Entre les solucions que aporta la indústria estan els plàstics biodegradables i compostables, que pot suposar una “incongruència” si se'n regula la recollida sense solucionar el tractament final. Ací s'emmarca el contenidor marró per a arreplegar els residus orgànics, que haurien d'acabar en plantes de compostatge.

Entre els reptes de futur, han advertit de la importància que les administracions públiques adopten mesures reals per a afavorir la cadena de reciclatge, la conscienciació ciutadana sobre els residus plàstics i el dany ambiental que causen i una fiscalitat incentivadora del reciclat.

Des de Cicloplast s'han referit a l'ecomodulació -pagar més o menys en funció de la sostenibilitat del producte- i Plásticos Romero ha apuntat a un canvi de paradigma pel que fa al disseny dels envasos alimentaris que antepose la reutilització, el reciclatge, el compost i la valorització energètica davant la funcionalitat.

Els representants que han participat en l'acte han destacat que Espanya recicla més de la meitat del plàstic que es posa al mercat, segons dades de 2016, i a la Comunitat Valenciana el reciclatge de l'envàs domèstic és superior a la mitjana estatal.

També et pot interessar

stats