Les incògnites sobre el futur judicial de Joan Carles de Borbó

Tot i que no té cap causa oberta, diverses investigacions el podrien inculpar.

El rei emèrit, Joan Carles de Borbó, en una imatge d’arxiu
El rei emèrit, Joan Carles de Borbó, en una imatge d’arxiu / José Oliva (Europa Press)

L'últim comunicat del rei emèrit, Joan Carles I de Borbó, en què anunciava que abandonava el país, ha tornat a posar damunt la taula les investigacions al voltant de la seua figura per diferents actuacions que el podrien inculpar per haver comés diferents delictes, com ara blanqueig de capitals o frau fiscal.

A pesar d'aquestes investigacions, actualment no té cap causa judicial oberta que el puga incriminar, encara que sí que en podria tindre en el futur.

Possible frau fiscal o blanqueig

A Espanya, la Fiscalia del Tribunal Suprem està investigant si el rei emèrit va cometre frau fiscal o blanqueig de capitals amb els diners que té a Suïssa, per haver-los obtingut, suposadament, a partir de comissions internacionals de les quals no hauria informat la hisenda espanyola. Concretament, es tractaria de diners que podria haver cobrat amb primes il·legals. De fet, els informes apunten que el monarca va crear una estructura per a transferir diners procedents, suposadament, de comissions per la construcció de l'AVE a la Meca, a l'Aràbia Saudita.

No obstant això, només es poden investigar els fets posteriors a la seua abdicació, el juny de 2014, perquè abans d'aquesta data la seua figura era legalment inviolable.

Corinna, en el centre de les investigacions

L'anterior investigació naix d'una altra apareguda en un jutjat de Ginebra, també a Suïssa, per les activitats financeres de dues fundacions. Amb aquestes, Joan Carles I gestionava, presumptament, les comissions amb l'ajuda de testaferros, com ara l'aristòcrata alemanya Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

Precisament, Corinna sí que està investigada al país centreeuropeu, cosa que l'ha animada a fer diverses declaracions en què assegurava que el rei li feia “regals” o donacions que eren, en realitat, un mecanisme per a blanquejar diners. A més, també reconeix que la va usar de testaferro per a ocultar patrimoni i propietats a l'estranger, on disposa de comptes bancaris a Suïssa a nom del seu cosí, Álvaro d'Orleans i Borbó.

Aquestes declaracions de qui va ser amiga íntima de Joan Carles I durant uns anys apareixen en unes gravacions de l'excomissari José Luis Villarejo, en les quals també s'escolten les paraules de Corinna en què assegurava que el rei viatjava amb maletes amb cinc milions d'euros, i que els diners els guardaven a la Zarzuela.

Per aquest motiu, la peça de les gravacions s'ha reobert a l'Audiència Nacional i podria esguitar el rei emèrit.

També et pot interessar

stats