Repunta la pandèmia però... podem parlar d'una nova onada?

L'augment dels contagis entre les persones majors, que ha elevat en 240 punts la incidència a la Comunitat Valenciana, és més pronunciat en el conjunt d'Espanya, on els contagis quasi dupliquen els registres anteriors a Setmana Santa

Un grup de persones majors rep la tercera dosi de la vacuna del coronavirus a una residència, en una imatge d'arxiu
Un grup de persones majors rep la tercera dosi de la vacuna del coronavirus en una residència, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
08 de maig 2022 - 12:03 Actualitzat: 08 de maig 2022 - 15:09

La pandèmia continua, tot i que la retirada de la mascareta obligatòria i la recuperació de les reunions socials puguen insinuar el contrari. La incidència acumulada fa setmanes que creix en el grup de persones majors de 60 anys, en què el Ministeri de Sanitat situa ara l'indicador sobre l'estat de la crisi sanitària. La incidència en aquest grup d'edat ha crescut 240 punts des del principi d'abril, i passa de 463,96 contagis per cada cent mil habitants a catorze dies, als 703 del balanç de divendres passat, 6 de maig: un increment del 51,5%.

En els grups d'edat de majors creix la incidència entre la població valenciana. Fins a 69 anys és de 545 positius en els últims catorze dies; fins a 79 anys, de 777 casos i entre els octogenaris i majors es dispara fins a 917 contagis. L'últim informe de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública notifica 5.895 nous contagis, 154 menys que en el balanç de dimarts, però 1.500 que fa un mes. La meitat d'ells (2.398) s'ha produït entre persones majors de 60 anys, el grup d'edat de més risc.

Una nova onada?

El repunt dels contagis és més pronunciat en el conjunt d'Espanya, on la incidència entre la població major de 60 anys ja se situa en 813 punts –quasi el doble que al principi d'abril, quan estava en 459,27 contagis– i tres comunitats autònomes –la Regió de Múrcia, Navarra i La Rioja– estan per damunt de 1.500 casos a partir dels quals Sanitat computa ara la situació de risc alt. Sis més superen el miler de contagis entre la població de més edat.

Aquesta situació ha fet alertar algunes veus expertes de la possibilitat d'una nova onada de coronavirus, la setena ja a Espanya, que seria la sisena en terres valencianes. Referències oficioses, com la venda de tests antígens, també apunten en la mateixa línia: a l'abril van créixer un 22,3% respecte de març, segons les dades dels col·legis farmacèutics.

No obstant això, investigadors com el catedràtic de Parasitologia de la Universitat de València Rafael Toledo normalitzen l'augment dels contagis, que consideraven previsible a partir de Setmana Santa, com a resultat de l'augment de la mobilitat i les interaccions socials, afegit a la retirada de les restriccions, començant per la mascareta. "Els positius continuran pujant mentre llevem restriccions, però crec que això no arribarà a tindre un impacte sanitari important", ha explicat a À Punt. Toledo creu que les onades s'estan dibuixant amb els paràmetres anteriors, que considera obsolets, i recomana centrar-se en els indicadors d'hospitalització severa i mortalitat.

Hospitalitzacions a l'alça

Aquests variables de risc també es mantenen a l'alça. Des de l'1 d'abril l'ocupació de llits ha passat de 4.150 ingressos a 6.858 en el conjunt d'Espanya, un increment del 65%. Els ingressos també augmenten, però de manera més moderada, a la Comunitat Valenciana. L'últim recompte de Sanitat Universal quantifica 639 hospitalitzacions en planta i unitat de cures intensives (40) dels hospitals valencians, prop de 200 més que els 450 pacients que es quantificaren al principi d'abril. Dit d'una altra manera, al nostre territori hi ha 181 persones més ingressades en hospitals, onze més en UCI que fa exactament un mes. La taxa d'ocupació de llits (5,26%) està lleugerament per davall de la mitjana estatal, però la de les UCI (4,35%) supera la de l'Estat (4,04%).

La mortalitat recorda que el virus manté una elevada letalitat entre les persones majors. En una setmana han mort 234 pacients a Espanya, 33 cada dia, 20 dels quals a la Comunitat Valenciana, on s'han confirmat 9.306 defuncions des que començà la pandèmia.

La Unió Europea ja recomana posar la quarta dosi als majors de 80 anys, però Espanya de moment espera a l'oferta de noves formulacions de vacunes que estimulen el sistema immune de manera diferent a les anteriors. El 92% de la població major de dotze anys té les dues dosis de la vacuna i més del 50%, la de reforç.

També et pot interessar

stats