Iñaki Urdangarin obté el segon grau penitenciari

Podrà demanar els primers permisos quan haja complit un quart de la condemna.

Inaki Urdangarin, en una imatge d'arxiu
Inaki Urdangarin, en una imatge d'arxiu

Iñaki Urdagarin, condemnat pel Tribunal Suprem a 5 anys i 10 mesos de presó pel cas Nóos, ha obtingut el segon grau penitenciari. Aquesta mesura s'estableix dos mesos després d'entrar en presó i l'obtenen la majoria dels presos. Segons la definició d'Institucions Penitenciàries, són classificats en segon grau "els penats en què concorren unes circumstàncies personals i penitenciàries de normal convivència, però sense capacitat per a viure, de moment, en semillibertat".

Fonts d'Institucions Penitenciàries han precisat que la proposta per a classificar Urdangarin en segon grau es va realitzar el 9 d'agost, i que la Junta de Tractament de la presó avilesa de Brieva, on compleix condemna des del 18 de juny, ho va acordar el 17 d'agost.

El segon grau implica que Urdangarin podrà sol·licitar els primers permisos quan haja complit un quart de la condemna, és a dir, quan hagen passat 17 mesos i mig. Però hi ha una alternativa per a accelerar els beneficis penitenciaris d'un intern, que consisteix en el fet que aquest sol·licite participar en un programa individualitzat de tractament (PIT) i se li puga aplicar l'article 100.2, vigent en l'actual Reglament penitenciari. L'aplicació d'aquest article permet la incorporació progressiva a la llibertat, abans d'hora, a reclusos classificats en segon grau.

Urdangarin es troba a la presó des del 18 de juny, després que el Tribunal Suprem confirmara la condemna de 5 anys i 10 mesos de presó pels delictes de prevaricació continuada i malversació, tràfic d'influències, frau a l'administració i dos delictes fiscals. El marit de la infanta Cristina ha presentat una sol·licitud de nul·litat contra la sentència davant del Suprem, un tràmit previ a la presentació d'un possible recurs d'empara davant del Tribunal Constitucional.

També et pot interessar

stats