Imputades 58 persones a Calp per falsificar taronges de procedència irregular

En total s’han detectat 45 delictes de falsificació de documents privats i 3 delictes de falsificació de document mercantil.

Imputades 58 persones a Calp per falsificar taronges de procedència irregular
Imputades 58 persones a Calp per falsificar taronges de procedència irregular

La Guardia Civil de Calp (Marina Alta) ha imputat 58 persones per la suposada falsificació de 538 document d’acompanyament i traçabilitat agrícola (DATA) que feien legals més de 537 tones de taronges de procedència irregular.

Els imputats sumen un total de 45 delictes de falsificació de documents privats i 3 delictes de falsificació de document mercantil, segons fonts de l’Institut Armat, que assenyalen que l’operació s’ha centrat en l’anàlisi, durant mesos, de milers de documents DATA. 

Els agents de l’Equip ROCA de la Guàrdia Civil de Calp van iniciar la investigació en juny de 2018 arran del Pla contra el robatori en explotacions agrícoles i ramaderes, fent-les coincidir, a més, amb la campanya de recol·lecció del cítric, tan present a la zona.

Gràcies a aquesta operació, que ha acabat en abril de 2019, s’ha pogut detectar l’existència de centenars de documents DATA (Document d’Acompanyament i Traçabilitat Agrària) falsificats o, com a mínim, amb certes irregularitats. 

El DATA és un document obligatori a partir de l’entrada en vigor de l’Ordre 11/2013 de la Conselleria d’Agricultura i té com a finalitat poder fer un seguiment dels productes del camp. Aquest document inclou dades de filiació del propietari, localització del terreny on es fa la recol·lecció, identificació dels transportistes/recol·lectors, quantitat de producció estimada, destí de la fruita, data de la recol·lecció i firma del propietari.

Després de nombroses inspeccions periòdiques a diferents magatzems de compra de cítrics, a les comarques d’Alacant, i comprovar l’existència de centenars de documents irregulars, els agents van prendre desenes de declaracions de les persones que suposadament apareixien com a propietaris dels terrenys agrícoles, per a aclarir aquests fets.

Segons les fonts, la majoria de la fruita furtada pertany a aquelles descartades i com no ocasiona un perjudici econòmic excessiu, els perjudicats no solen denunciar els robatoris, cosa que dificulta la investigació. Per això la Guàrdia Civil destaca la importància de denunciar qualsevol fet, encara que siga lleu.

També et pot interessar

stats