'Impresas': la revista de les dones recluses a Picassent que bota els murs de la presó

És un projecte social i cultural que dona a les preses del centre penitenciari una plataforma per a expressar-se.

És un projecte social i cultural que dona a les preses del centre penitenciari una plataforma per a expressar-se
És un projecte social i cultural que dona a les preses del centre penitenciari una plataforma per a expressar-se / Europa Press

Els divendres de vesprada, a l'aula del mòdul 18 de la presó de Picassent, les dones que hi compleixen condemna viuen un dels millors moments de la setmana. No hi ha mòbils ni Whatsapp i l'única forma de comunicar-se és a través del paper escrit. Totes escriuen, millor o pitjor, sobre les seues preocupacions, sobre què faran quan isquen, sobre l'actualitat. En fi, sobre la vida. Abans els seus escrits es quedaven a la cel·la i ara, gràcies a poder participar en l'edició de la revista Impresas boten els murs que les envolten i arriben als que no sabem què hi passa. 

El projecte ha sigut ideat per tres periodistes i tres especialistes en temes socials. Actualment hi treballen set recluses. Al principi n'hi havia més, però algunes d'elles han recuperat la llibertat des de l'octubre, quan va començar tot.  

Ara mateix s'està preparant el primer número que, com assegura Pilar Almenar, una de les periodistes involucrades en Impresas, "trenca estereotips i elimina prejuís". La iniciativa periodística "dona veu a persones que no la tenien perquè no tenien un espai on expressar-se", afig. 

Empoderament de les recluses

L'empoderament d'aquestes dones que viuen dins d'una presó, algunes d'elles amb fills, és l'objectiu d'Impresas. "No volem que es quede només en un taller, volem que formen part de l'engranatge social i cultural", apunta Patricia Blanco, més coneixedora de la finalitat social de la revista. 

El projecte finalitza el 25 de gener, i el 8 de març eixirà el primer número d'Impresas, coincidint amb el Dia de la Dona. Pilar i Patricia avancen que en la revista trobarem continguts ben diversos que van des de gastronomia fins a acudits, passant per actualitat i poesia. La fotografia i la il·lustració anirà a càrrec de professionals col·laboradors que s'han convertit en els ulls d'aquestes dones i que ajudaran a donar forma visual a tot allò que volen expressar. 

Suport per a publicar més números

A totes les dones que participen en aquest projecte social i cultural els agradaria continuar publicant més números de la revista i, des del programa Al Ras de la ràdio d'À Punt han fet una crida a les institucions i persones que vulguen donar suport a l'allargament del taller i l'edició de més números.

També et pot interessar