Les immobiliàries demanen mesures contra la inseguretat jurídica a l’hora de posar un pis en lloguer

Agents Immobiliaris de la Comunitat Valenciana assegura que és responsabilitat de l’administració incentivar un augment de l’oferta per a abaixar els preus.

Imatge d'arxiu d'habitatges de lloguer
Imatge d'arxiu d'habitatges de lloguer / Europa Press

Les administracions han d’actuar per a donar major seguretat jurídica a una persona que vulga llogar el seu pis, segons l’Associació d’Agents Immobiliaris de la Comunitat Valenciana. La presidenta, Nora García, ha explicat a Les notícies del matí que “les polítiques de lloguer que s’han fet fins ara han incidit molt a protegir els drets dels inquilins –que hi ha una gran necessitat, també– però no s’ha fet res per a animar el propietari a posar la vivenda al mercat”. Per a Garcia, els casos de problemes amb les persones que lloguen un pis són mínims, però hi ha “mala fama” i “molta por” entre aquells que disposen de vivenda per a llogar.

I és que la manca d’oferta que done resposta a la gran demanda de pis de lloguer existent és, per als agents immobiliaris, una de les raons que expliquen que el preu del lloguer a Espanya haja pujat un 50% en els últims sis anys, tal com assegura l’estudi del Banc d’Espanya que s’ha conegut fa uns dies. Diu Garcia que la política de vivenda social ha sigut històricament “nefasta” i que tampoc s’ha incentivat el lloguer de particulars, per la qual cosa hi ha una manca de pisos, i el preu puja.

Ara bé, la tendència és, segons Garcia, que aquest preu del lloguer es modere. “Cal treballar en mesures que ajuden els joves amb eixe 20% de despeses de compra, en polítiques diferents, com per exemple la compra col·laborativa, i en suport jurídic per al lloguer i beneficis fiscals per a les persones que posen una vivenda al mercat”. Per a Garcia, també les caixes rescatades “haurien de fer un esforç per a retornar a la societat el que s’ha invertit en aquestes”, amb convenis amb la Generalitat per a resoldre les emergències socials de les famílies en situació precària, tal com algunes entitats han començat a fer.

Lloguers turístics: massa oferta

També l’entrada al mercat del lloguer turístic ha provocat un descens de pisos disponibles, ja que “ha llevat del mercat vivenda que abans es destinava a ser vivenda habitual”, tot i que “ja no és tan gran negoci”, segons la presidenta l’Associació d’Agents Immobiliaris de la Comunitat Valenciana, que assegura que “molts propietaris estan tornant al mercat tradicional”. Ja no és tan rendible, segons ha assegurat, per a xicotets propietaris amb només un o dos pisos, tenint en compte les despeses i molèsties que aquest tipus de negocis ocasionen. Sí que continua sent una opció per a aquelles que disposen “de quatre o cinc pisos”.

No limitar els preus per obligació

Sobre si la proposta de limitar el preu del lloguer en determinades zones més tensionades podria pal·liar aquesta situació d’encariment generalitzat del lloguer, Garcia assegura que no, “si es fa per obligació”. Per a la presidenta de les immobiliàries valencianes, ha d’haver-hi una “negociació”, de manera que adaptar-se a aquestes limitacions dona beneficis a les persones que posen en lloguer la vivenda. Fer-ho per decret seria “contraproduent” i provocaria un descens de l’oferta.

També et pot interessar

stats